Ruşii trimit un mesaj americanilor care protestează împotriva lui Donald Trump: „Nouă ne place!”

247

Dacă în multe din oraşele americane se organizează mitinguri împotriva lui Donald Trump, iată că o susţinere neaşteptată pentru viitorul preşedinte american vine din Rusia unde, potrivit Washington Post, a fost autorizat un miting de susţinere a lui Trump. Un lucru surprizător dintr-o ţară ale cărei relaţii cu SUA au ajuns la cel mai scăzut nivel, în special în disputele internaţionale privind situaţiile din Ucraina şi Siria.

Mitingul e organizat de bloggerul Artyom Mainas în oraşul Obninsk, unde se află un cunoscut centru pentru cercetări nucleare, aflat la circa 100 km de Moscova.

Într-un interviu telefonic acordat vineri, acesta a spus: „M-am gândit că ar fi bine dacă am putea organiza ceva aici, în Rusia, pentru a demonstra sprijinul nostru pentru președintele nou ales. Credem că Trump este un candidat bun pentru Rusia”. Rușii au salutat alegerea ca pe o victorie, în parte din cauza sprijinului președintelui #Vladimir Putin pentru republicanul Donald Trump în campania electorală. Vineri, Serghei Lavrov, Ministrul de Externe al Rusiei, a declarat că Trump și Putin se vor întâlni „tête–à–tête”, potrivit agenției de știri TASS.

În timpul campaniei electorale din Statele Unite, oficialii ruși și mass-media de stat din Rusia au avertizat în mod constant că o președinție a lui Hillary Clinton va eroda și mai mult relațiile deja încordatele dintre SUA și Rusia. De cealaltă parte, administrația SUA a acuzat Rusia de interferență în procesul electoral, prin favorizarea lui Trump, inclusiv prin deconspirarea unor email-uri de la membrii de top ai echipei de campanie a lui Hillary Clinton.

La începutul acestei săptămâni, președintele Barack Obama l-a avertizat pe succesorul său să nu îl îmbrățișeze pe Vladimir Putin prea repede. Chiar și după alegerea lui Trump, limbajul lui Putin are aceeași notă belicoasă, vineri declarând că Rusia depune eforturi pentru a dezvolta noi arme în ideea de a „asigura un echilibru strategic”. Declarația a avut loc în fața comandanților de rang înalt din armată, cu privire la planurile Moscovei de a moderniza armata, cu armament care să utilizeze ultimele tehnologii din domeniile de vârf.

În cadrul ședinței difuzată de televiziunea rusă, din stațiunea Soci de la Marea Neagră, Putin a declarat că Rusia a protestat împotriva sistemului de apărare antirachetă condus de SUA și NATO, spunând în același timp că Rusia va face tot ceea ce este necesar pentru asigurarea echilibrului strategic. Kremlinul consideră că administrația Obama duce un război de propagandă pentru a izola Rusia, iar un consilier de rang înalt al lui Putin a acuzat Casa Albă că: „face tot posibilul pentru a conduce relațiile bilaterale într-un astfel de impas”, ceea ce ar face și mai dificilă misiunea de îmbunătățire a relațiilor bilaterale pentru noua echipă de la Washington.

Mainas, blogger-ul care a organizat demonstrația pro-Trump, a declarat că ideea lui a atras mai mult sprijin decât se aștepta atunci când a solicitat un permis pentru un miting de 40 de persoane. Între timp are semnale că vor veni și oameni din alte orașe, demersul său fiind făcut în speranța că relațiile Rusia-SUA se vor îmbunătăți sub președinția lui Trump.

Imaginea publicată de Washington Post pentru ilustrarea articolului nu este însă din Rusia, ci din Muntenegru, bannerul cu mesajul „Let’s make the world great again – together!” fiind plasat de un grup de militanţi pro-ruşi în Danilovgrad.

LĂSAȚI UN MESAJ