Ruşii îi dau o replică tăioasă lui Isărescu în chestiunea tezaurului

229

După ce Mugur Isărescu a vorbit, în cursul acestei săptămâni, despre problema tezaurului românesc aflat la Moscova, cu ocazia manifestărilor dedicate împlinirii unui secol de când Iașiul a devenit capitală de război, ruşii îi dau guvernatorului BNR o replică tăioasă, prin Ministerul rus al Afacerilor Externe.

„Problema rezervei de aur a României are o latură istorică importantă și îi revine în primul rând unei echipe bilaterale de istorici să se ocupe de această chestiune”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerul Afacerilor Externe rus agenției TASS, în urma afirmațiilor șefului Băncii Naționale a României că Moscova nu a înapoiat încă Bucureștiului rezerva de aur trimisă pentru a fi păstrată în siguranță în Imperiul Rus în urmă cu 100 de ani.

Potrivit unor acorduri ruso-române, toate problemele istorice, inclusiv problema tezaurului românesc, au fost lăsate în afara tratatului politic privind relațiile de prietenie și cooperare semnat de Rusia și România în iulie 2003, reamintește MAE rus. În același timp, o comisie non-guvernamentală comună de istorici a fost formată pentru a desfășura activități de cercetare cuprinzătoare în relațiile ruso-române, inclusiv chestiunea rezervei de aur lipsă. Comisia și-a început activitatea în octombrie 2004. Directorul Institutului de Istorie Mondială al Academiei de Științe a Rusiei Aleksandr Ciubarian și membrul Academiei Române Ioan-Aurel Pop sunt copreședinții comisiei.

„Comisia s-a reunit de mai multe ori de atunci, alternativ la Moscova și București”, a declarat MAE rus. „Ultima întâlnire a fost în stațiunea Sinaia din România. Partenerii au fost de acord să-și intensifice munca, inclusiv crearea unor grupuri mixte de experți pentru a studia documentele aferente recuperate din arhive”.

Citeşte şi: Mugur Isărescu vorbeşte despre tezaurul românesc, la un secol de când acesta e la ruşi

LĂSAȚI UN MESAJ