Rusia a dat în judecată Ucraina pentru datorii de 3 miliarde de dolari

85

Rusia a anunţat că a dat în judecată Ucraina la Înalta Curte de la Londra, după ce autorităţile de la Kiev nu au efectuat conform calendarului asumat plăţile în contul unor obligaţiuni de 3 miliarde de dolari.

Moscova a angajat firma de avocaţi Cleary Gottlieb Steen & Hamilton cu scopul de a recupera întreg principalul, dar şi dobânzi neplătite şi cheltuieli de judecată totalizând 75 milioane de dolari, a declarat ministrul de Finanţe al Rusiei, Anton Siluanov.

Rusia trebuie să se adreseze instanţei britanice deoarece obligaţiunile au fost emise sub incidenţa Legii Engleze.

Anterior acţiunii în instanţă, Germania a încercat să medieze între Rusia şi Ucraina un acord amiabil, astfel încât să nu se ajungă la un proces.

„Mă aştept ca procesul din instanţa engleză să fie deschis şi transparent. Acest proces a fost deschis după numeroase încercări eşuate de a încuraja Ucraina să accepte negocieri de bună-credinţă pentru restructurarea datoriei”, a spus Siluanov.

Rusia a refuzat să participe într-un program pentru restructurarea unor datorii de 15 miliarde de dolari ale Ucrainei, negociat de Kiev anul trecut cu alţi deţinători de eurobonduri. Siluanov a reiterat că Rusia a cerut un tratament mai bun decât cel aplicat altor creditori, printre care fondul Franklin Templeton.

Procesul iniţiat de Rusia reprezintă un nou obstacol pentru guvernul de la Kiev, slăbit deja de instabilitatea politică.

Investitorii privaţi care au participat anul trecut la programul de restructurare a datoriilor Ucrainei au acceptat pierderi reprezentând 20% din principalul obligaţiunilor.

LĂSAȚI UN MESAJ