Ruina ”pata neagră” din centrul Timișoarei ar putea dispărea. Ce se ridică în locul acesteia Foto

126

Ruinele care strică aspectul centrului istoric reabilitat al Timișoarei, de la intersecția străzilor Eugeniu de Savoya și Emanoil Ungureanu, ar putea dispărea. Proprietarul a depus spre avizare un plan urbanistic pentru a reface imobilul.

Potrivit documentației, pe locul ruinelor va răsări o clădire cu subsol, parter și două etaje. La primul nivel va fi deschis un restaurant și spații comerciale, iar la etaje se vor face apartamente. Proiectul trebuie depus spre avizare nu doar la Primăria Timișoara, ci și la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

”Mesajul nostru este acela că acele clădiri pot fi refăcute doar dacă se refac identic cu originalul sau cu poriectul aprobat de noi”, spune Sorin Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

Ruinele din centrul vechi zac așa de mai bine de 15 ani. Proprietarul de acum, o firmă imobiliară din Italia, a cumpărat-o în 2007. De atunci, s-a întâlnit cu autoritățile locale o singură data.

”Am avut o sigură dată contact cu proprietarii italieni. Am văzut o schiță, nu un proiect, care nu respecta indictorii urbanistici ai zonei. Urmează ca din 1 ianuarie să intre în același program de supraimpozitare”, spun vicepimarul Dan Diaconu.

Documentația pentru refacerea clădirii poate fi analizată la sediul Primăriei Timișoara, Direcția de Urbanism, până în 20 septembrie.

foto – Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei

LĂSAȚI UN MESAJ