Românii vor putea din nou să îşi cumpere vechime la pensie

468

Românii vor avea din nou posibilitatea de a-şi cumpăra vechime la pensie, în limita a şase ani, în cazul în care nu au contribuit suficient la sistemul public, arată un proiect de ordonanţă de urgenţă pregătit de Ministerul Muncii.

Cumpărarea vechimii a fost sistată de la 1 ianuarie 2019, fiind reintrodusă în noua lege a pensiilor (cea care prevedea o creştere de 40% din toamna acestui an) cu aplicare de la 1 ianuarie 2021.

Acum, Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă prin care vrea să dea din nou posibilitatea ca persoanele care nu îndeplinesc condiţia stagiului minim de cotizare pentru a accede la o categorie de pensii din sistemul public să poată să contribuie la sistem prin plata contribuţiilor de asigurări sociale, pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

Plata contribuţiei de asigurări sociale se va putea efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 1 septembrie 2021. Ministerul Muncii precizează că a avut în vedere numeroasele solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate care nu au fost asiguraţi la sistemul public din România. „Plăţile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat pot contribui, cel puţin pentru un timp, la refacerea echilibrului bugetar”, mai precizează ministerul.

Ce trebuie să facă cineva care vrea să își cumpere vechime aflați aici.

LĂSAȚI UN MESAJ