Românii, tot cu vize în Canada

286

Regimul de intrare în Canada al românilor nu se schimbă. Deşi negocierile dintre Guvernul român şi cel canadian indicau că se vor ridica vizele pentru românii care vor să ajungă în America de Nord, acest lucru nu s-a întâmplat încă. Guvernul României este consternat de discriminarea pe care statul canadian o face faţă de cetăţenii europeni. În timp ce noi, românii, trebuie să obţinem viză pentru a merge peste ocean, ceilalţi cetăţeni din alte state europene nu trebuie să treacă prin aceste formalităţi.

Ne exprimăm dezamăgirea că în pofida disponibilității României de colaborare și a situației sale asemănătoare cu a celorlalte state membre din regiune, reflectată în progresele clare în îndeplinirea criteriilor avute în vedere de partea canadiană, precum și în decizia Canadei de a include România în categoria țărilor de origine sigure, dialogul pe subiectul vizelor început între Comisia Europeană și Canada în urmă cu 24 de luni nu a dus la un rezultat”, trasmite Guvernul României.

Încă din anul 2008, Canada promitea ridicarea vizelor pentru români. S-au purtat negocieri în cadrul summit-ului UE-Canada din 2008 și la cel din 2014. La masa discuţiilor reprezentanţii Guvernului canadian au promis să relaxeze regimul vizelor. Degeaba!

„În contextul mai larg al obiectivului comun privind semnarea și ratificarea Acordului de Parteneriat Strategic și a Acordului Economic și Comercial Global (CETA), România consideră că menținerea regimului de vize canadiene pentru cetățenii români creează dezavantaje evidente, nejustificate, în comparație cu ceilalți cetățeni europeni. Situația actuală privează cetățenii români de oportunitățile economice și comerciale nou create. În această situație, autorităţile române vor reevalua, la nivel UE, modul de abordare a relației UE-Canada, pentru asigurarea obiectivului eliminării obligativității vizelor pentru cetăţenii români”, mai transmit reprezentanţii Executivului.

LĂSAȚI UN MESAJ