Românii sunt încă ”mici copii”! În Spania, Guvernul și Parlamentul poartă o corespondență pe tema… apocalipsei zombi!

601

România are deja tradiție în a critica activitatea Guvernului și a Parlamentului, lipsa de experiență, de expertiză și amatorismul multora dintre reprezentanții acestor instituții. Trebuie să recunoaștem însă că suntem ”mici copii” în comparație cu Spania, spre exemplu, unde, în ultimele zile, se poartă o adevărată corespondență între Guvern și Parlament pe tema… apocalipsei zombi, sau a Statelor Unite, unde Pentagonul a elaborat o adevărată strategie de luptă în cazul unei invazii zombi!

Guvernul spaniol se îndoiește că zombi ar putea ajunge să provoace o situație apocaliptică, ”indiferent de cât de mulți ar fi” și acest lucru explică de ce executivul de la Madrid nu dispune de protocoale specifice pentru a face față unei astfel de situații. Acesta este răspunsul ironic, dar oficial, trimis de Moncloa (sediul guvernului spaniol – n.r.) senatorului Carlos Mulet, din partea platformei cetățenești de stânga Compromis, și care – cu același ton ironic – întrebase guvernul cu privire la planurile pe care le are în vedere în fața unei posibile apocalipse zombi.

Strania inițiativă a senatorului spaniol a avut ca scop să atragă atenția asupra a ceea ce el consideră ”calitatea slabă” a răspunsurilor scrise ale guvernului la întrebările opoziției din Senat. Întrebarea scrisă, deși anormală, a fost admisă pentru a fi procesată și în răspuns, transmis tot în scris, executivul spaniol condus de Partidul Popular (PP, conservator) minimalizează riscul unei apocalipse zombi.

Consilierii guvernului însărcinați cu redactarea răspunsului recurg la dicționarul Academiei Regale (RAE) pentru a căuta definițiile cuvintelor ”apocalipsă” și ”zombi”. În ambele cazuri găsesc două definiții. Mai întâi, apocalipsa este înțeleasă ca ”sfârșitul lumii”, iar executivul spaniol consideră că nu merită efortul să mai facă planuri căci ”puține lucruri se mai pot face odată ce se ajunge în acest moment”, în timp ce, în cazul definirii apocalipsei drept ”o situație catastrofală”, Moncloa amintește că există deja planuri de urgență elaborate de forțele de securitate și de protecție civilă.

Lucrurile se complică un pic atunci când vine vorba să caute în dicționarul RAE cuvântul ”zombi”. Guvernul spaniol nu are planuri specifice pentru a răspunde unei situații de alertă provocată de ”oameni înviați din morți cu ajutorul vrăjilor cu scopul de a fi manipulați”, dat fiind că nu crede că așa ceva este posibil, iar în răspunsul său insistă cu privire la ”slaba probabilitate să se producă o astfel de circumstanță pornind de la astfel de premise”. O mai mare credibilitate acordă executivul spaniol celei de-a doua accepțiuni pe care o dă RAE termenului de ”zombi”, cea de ”amețit, persoană cu capul în nori, care se comportă ca un automat, fac totul mecanic”, însă, în acest caz, deși amintește de planurile generale de urgență ale administrațiilor publice, își exprimă îndoiala că un grup de ”amețiți” ar putea ajunge vreodată să provoace o situație de apocalipsă, ”indiferent de cât de mulți ar fi”.

Răspunsul guvernului l-a enervat pe senatorul Mulet, care s-a plâns o dată în plus de faptul că răspunsurile la întrebări concrete și de interes ajung ”târziu și prost”, dar că guvernul dă curs cu scrupulozitate întrebărilor absurde formulate ca mod de protest. ”În fond — spune Mulet — guvernul nu are niciun protocol de acțiune în cazul unei apocalipse zombi, iar din răspunsul său se poate trage concluzia că însuși executivul este în sine o apocalipsă zombi… o catastrofă umană provocată de amețiți sau de automate care fac totul mecanic”.

Și, oricât de halucinant ar părea, menționăm în context că și Departamentul american al Apărării a prevăzut eventualitatea unei invazii a zombilor și necesitatea ca forțele armate să intervină pentru a elimina creaturile avide de carne de om și pentru „a apăra caracterul sacru al vieții umane, al ființelor non-zombi”.

„Operațiunea CONOP 8888”, numită și „Counter-Zombie Dominance”, figurează cu toate detaliile în rețeaua informatică a Pentagonului. Documentul, datat aprilie 2011 și descoperit de foarte serioasa publicație Foreign Policy, menționează în secțiunea Avertisment: „Acest plan nu este o glumă”.

Dimpotrivă, documentul se vrea un adevărat manual cu instrucțiuni amănunțite privind modul în care trebuie să acționeze comandanții armatei în cazul unei invazii zombi. Mai mult, CONOP 8888 realizează un catalog al morților-vii și al metodelor în care pot fi distruși „zombii vegetarieni”, „găinile zombi” sau „zombii magici-malefici”.

Într-un mail transmis redacției Foreign Policy, Pamela Kunze, purtătoare de cuvânt a Centrului de Comandament Strategic, a recunoscut existența documentului și a detaliat: „Documentul este un instrument de lucru folosit în cadrul unui exercițiu de formare internă, în care elevii învață conceptele de bază ale planificării militare și elaborării ordinelor grație unui scenariu fictiv destinat antrenamentului”.

LĂSAȚI UN MESAJ