Românii care au făcut din America o forță a gimnasticii feminine mondiale FOTO

600

Federația americană de gimnastică a anunțat că va cumpăra o parte din Karolyi Ranch, complexul sportiv deschis în Texas de românii Bela și Martha Karolyi.

Béla Károlyi este un antrenor de gimnastică de origine maghiară, născut la 13 septembrie 1942, la Cluj.
A devenit celebru ca antrenor al multiplei campioane olimpice Nadia Comăneci.
La Jocurile Olimpice din 1980, a fost antrenorul lotului olimpic de gimnastică al României, cu care a obținut două medalii de aur (Nadia Comăneci), trei de argint (Nadia Comăneci, Emilia Eberle și pe echipe) și două de bronz (Rühn).
În anul 1981, a rămas în Statele Unite ale Americii, împreună cu Márta Károlyi, soția și co-antrenoare a Lotului olimpic al României.

Complexul construit de Bela și Martha Karolyi a avut un rol determinant în transformarea într-o forță pe plan mondial a gimnasticii feminine a Statelor Unite ale Americii.
De altfel, Martha Karolyi este coordonator al echipei naționale feminine a SUA din 2001.

Bela și Martha Karolyi au cumpărat, în 1983, 40 de acri de teren în Sam Houston National Forest.
În perioada 1986-89, complexul sportiv s-a extins pe nu mai puțin de 2.000 acri, adică 809.4 hectare. În 2001, ranchul a fost desemnat ca U.S. Women’s National Gymnastics Training Center și include trei săli de antrenament, un studio de dans și o sală de mese și poate găzdui 300 de sportivi, antrenori și personal administrativ.

foto: karolyiscamps.com

LĂSAȚI UN MESAJ