România se împrumută la costuri record

56

România se împrumută la costuri de aproape 8% pe termen lung, un nivel record al dobânzilor, arată datele analizate de Economedia. Deși costurile de împrumut cresc la nivel mondial, situația este mai gravă pentru România, deoarece țara noastră a intrat în criza Covid și criza geopolitică cu dezechilibre macroeconomice uriașe (deficite mari).

Ministerul Finanțelor s-a împrumutat luni pe 10 ani la un cost mediu de 7,92%, un nivel record, conform datelor Băncii Naționale a României analizate de Economedia. Costul este cu 1,43 puncte procentuale mai mare comparativ cu cel la care România s-a împrumutat la licitația din aprilie, arată economiștii Banca Transilvania.

Costuri atât de mari la împrumuturile pe termen lung au mai existat înainte de ultima criză financiară. De exemplu, pe 20 iulie 2005, Ministerul Finanțelor se împrumuta pe 10 ani la o dobândă de 7,85%, însă și aceasta era sub nivelul din prezent, conform datelor BNR consultate de Economedia.

„Se evidențiază creșterea ratei de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani cu 32 puncte bază la 7,79%, nivel record”, subliniază și economiștii BT.

Și băncile s-au arătat interesate să finanțeze statul la dobânzi atât de mari. Astfel, Ministerul de Finanțe voia să împrumute 300 de milioane de lei, prin redeschiderea unei emisiuni de obligațiuni cu scadența februarie 2032, însă interesul băncilor a fost atât de mare încât a ajuns să împrumute 517 milioane lei.

De ce se împrumută România la costuri atât de mari?

„Țările care au intrat în această succesiune de crize (Covid și geopolitică) cu deficite gemene nesustenabile și implicit nevoi de finanțare relativ mai mari sunt mai afectate de turbulențele de pe piețele globale”, explică Ciprian Dascălu, economist şef al BCR, pentru Economedia.

România este ţara cu cel mai mare deficit bugetar din PIB din toată Uniunea Europeană și are de asemenea cel mai mare deficit de cont curent din UE, singura țară care a depăşit pragul de 5%.

Dascălu susține că proximitatea de zona de conflict a exacerbat această mișcare de majorare puternică a costurilor de împrumut în regiunea Europa Centrală și de Est.

Însă România are în continuare cele mai mari costuri de împrumut pe termen lung din regiune, deși diferența față de statele vecine s-a mai redus recent. „Sunt mai sus [costurile], dar au fost mereu mai sus… relativ la spread-ul istoric sunt chiar destul de strânse versus cele din regiune”, spune economistul. De exemplu, România se împrumută acum pe 10 ani cu 90 de puncte de bază mai scump decât Polonia, însă anul trecut diferența medie a fost de 190 de puncte de bază, arată Dascălu.

Totuși, această creștere a dobânzilor este în linie cu creșterea randamentelor suverane cu maturități pe termen lung la nivel global și regional, pe fondul așteptărilor de majorare a ratelor de dobândă pe termen scurt de către băncile centrale ca raspuns la intensificarea presiunilor inflaționiste, mai spune Dascălu.

Altfel spus, piața se așteaptă acum la majorări ale dobânzilor cheie de către băncile centrale, așa că își modifică dobânzile de împrumut în conformitate cu așteptările.

De altfel, Banca Națională a României (BNR) este așteptată marți să crească dobânda de politică monetară cu cel mai mare ritm din 2008 până în prezent, de 100 de puncte de bază, estimează economiștii.

Detalii, AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.