Români, arestați în SUA pentru infracțiuni informatice de peste 20 de milioane de dolari

255

Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, arestarea mai multor cetăţeni români implicaţi în infracţiuni cu carduri de credit. Se pare că gruparea are legătură cu una condusă din Mexic de un craiovean, anchetată de procurorii DIICOT din Bucureşti.

În acest caz, 12 cetăţeni români, dar şi cetăţeni americani şi greci sunt acuzaţi de autorităţile americane de fraude informatice pe teritoriul SUA.

Arestările au fost făcute în dimineaţa zilei de 10 octombrie. În aceeaşi zi, şapte dintre suspecţi au fost duşi în faţa unui judecător de la Curtea Federală din Manhattan. Patru români au fost duşi la Curtea Federală din Miami. În schimb, Claudiu Florian, zis „Jane Hoţul”, a fost arestat în Cabo San Lucas, Mexic. Ionuţ Vidrăşan a fost ridicat de anchetatori din Perugia, Italia. Potrivit anchetatorilor, în momentul arestărilor, patru români erau deja după gratii.

Autorităţile americane spun că suspecţii au acţionat pe teritoriul SUA din 2014 şi până în septembrie 2019. Membrii grupării au obţinut în mod ilegal datele cardurilor de credit ale mai multor cetăţeni americani. Cu ajutorul datelor furate, suspecţii au clonat cardurile, apoi retrăgeau în mod fraudulos numerar din conturile bancare ale victimelor. Prejudiciul este de peste 20 de milioane de dolari. Pedeapsele pentru aceste infracţiuni sunt de 30, 20 şi 10 ani de ani de închisoare.

La sfârşitul lunii iulie, procurorii DIICOT din Bucureşti au descins la Craiova, în căutarea membrilor unei grupări care acţiona în Mexic, SUA şi România. La acțiune a asistat și un reprezentant al Biroului FBI la București.

Liderul grupării, care coordona activitatea din Mexic, deţine o firmă care se ocupă de montarea şi întreţinerea bancomatelor. Cu acestă ocazie, procurorii DIICOT au explicat că gruparea are legătură cu asasinarea craioveanului Sorin Constantin Marcu, în Cancun, Mexic.

Sursa: gds.ro

LĂSAȚI UN MESAJ