Retim și lupta sa cu deșeurile rezultate din construcții și demolări

282

Toamna este prin definiție anotimpul în care românul „gospodar” este ”lovit”, brusc, de febră. Nu din cea obișnuită ce se tratează cu ceaiuri. Omul cu inițiativă este lovit de febra demolărilor și a modificărilor de locuințe. Ba chiar și de acea febră a construcțiilor.

Fiecare cetățean ce a ținut în mână o cărămidă se visează brusc un fel de meșter Manole ce va face minuni din apartamentul lui. Cei mai mulți, în visurile lor, cred că dintr-un apartament de 57 metri patrați, prin dărâmarea zidurilor despărțitoare dintre camere,vor obține o casă de 180 de metri patrați. Sunt și din cei ce dacă știu de unde se poate cumpăra o găleată de vopsea lavabilă, deja își imaginează în naivitatea lor că automat pot picta chiar și un tavan de capelă italiană.

Dacă acești meșteri de ocazie, dar chiar și firme mai mici de construcții și reparații fac treaba bine și corect sau sunt în contradicție cu cele mai elementare norme, este deja treaba autorităților. În unele cazuri totul se face cu toate actele necesare. Dar evident sunt și numeroase cazuri ce sunt cam la marginea legii, fără a respecta normele și legile. Cei ce conduc orașul sunt în masură să reglementeze și controleze astfel de activități.

Partea vizibilă și deranjantă pentru toți cetățenii a acestei activități este mizeria lăsată în urmă. Nu este cartier care să nu aibă mai multe rampe de moloz și diverse deșeuri rezultate din construcții. Acolo sunt aruncate de-a valma bucăți de scândură și de placaje, găleți de plastic cu vopsea uscată, cărămizi sparte și bucăți de beton. Aceste deșeuri nu își au locul la marginea trotuarelor sau pe terenuri virane.

Retim, ca firmă specializată pentru curățenia orașului, face eforturi pentru a controla fenomenul. Dar este foarte greu de rezolvat complet această problemă.

Colectarea deșeurilor este una din componentele majore ale activității societății. Dar la fel de adevărat este că reprezentanții acesteia se lovesc de indolența cetățenilor. Este mai comod de a arunca care pe unde molozul decât de a plăti o sumă deloc mare pentru colecta civilizat acest deșeu ce urâțește obrazul orașului. Iată oferta Retimului ce vine în întâmpinarea constructorilor.

Aceste deșeuri sunt rezultate din lucrări de construcții și demolări, reparații și amenajări ale clădirilor, fie că sunt locuințe, fie spații cu altă destinație.

Aceste deșeuri se colectează contra cost, pe bază de contract / comandă scrisă, la Biroul contractare – relații cu clienții, str. Gh. Lazăr nr. 24, parter (clădirea Fructus Plaza). Funcție de cantitățile rezultate, containerele care pot fi solicitate au capacități de 1,7 mc, 7 mc sau 22 mc. Societatea procedează la neutralizarea, sortarea și recuperarea acestor tipuri de deșeuri, pe categorii, refolosindu-le la diverse alte activități.

Deșeurile din construcții pot fi preluate de la producătorii de deșeuri, care le depun prin aport voluntar, contra cost, după prezentarea voucher-ului eliberat ca urmare a efectuării plății de către Biroul contractare – relații cu clienții. Cantitatea minimă de plată este de 1 mc. Programul punctului de colectare din Calea Moșniței nr. 2 este de luni până sâmbătă, între orele 08:00 – 20:00.

Sunt interzise atât depunerile acestor tipuri de deșeuri în pubelele sau în containerele destinate colectării deșeurilor municipale, cât și depunerile necontrolate pe domeniul public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.