Reacția medicilor din Arad și calculul fioleleor de Morfină 

29

Medicii Spitalului Județean Arad au publicat un punct de vedere față de informațiile apărute în spațiul public legate de un consum exagerat de Morfină. Cadrele medicale susțin că toate fiolele au fost administrate corect și că acest ”consum neobișnuit de mare” de care a vorbit directorul medical a fost cauzat de numărul la fel de mare de pacienți COVID care au necesitat intubare.

Medicii explică că pentru ”complianța” acestor pacienți, sedarea este necesară. Ei au aratăt și matematic cum au fost utilizate fiolele de morfină.

Redăm mai jos explicațiile medicilor de la Spitalul Județean Arad:

”În cadrul SCJU Arad sunt două secții ATI ( ATI I și ATI II ) și două compartimente ( ATI III și ATI IV ) cu activitate similară dar profile diferite.

Pe perioada pandemiei secția ATI II și compartimentul ATI IV au tratat pacienți covid pozitivi care au necesitat îngrijiri de Terapie Intensivă, aproximativ 500 de pacienți compartimentul ATI IV și aproximativ 600 de pacienți secția ATI II, pacienți care au necesitat ( marea majoritate ) ventilație mecanică noninvazivă și/sau invazivă.

Pentru o bună complianță a pacienților la ventilația mecanică, este necesară sedarea acestora, sedare care se poate face cu mai multe tipuri de substanțe opioide/hipnotice în doze variabile în funcție de greutatea pacientului, pragul de sensibilitate, stare de conștiență sau comorbidități.

Dozele se calculează în mg/kgc și nu în mililitrii așa cum se insinuează în unele articole ( citat: maxim 20 ml/zi/pacient ). Și dacă maximul ar fi de “ 20 ml/zi “aceasta ar însemna 20 de fiole/zi/pacient, adică 400 mg/zi/pacient, nu 6 fiole cum se invocă în unele articole.

La un calcul sumar, conform ghidului din 23 decembrie 2010 privind sedarea și analgesia la pacientul critic emis de Ministerul Sănătății, dozele variaza intre 0,07 – 0,5 mg/kgc/h. De exemplu, la un pacient de 90 kg se pot folosi între 6,3 mg/h și 45 mg/h, adică între 151,2 mg/zi și 1080 mg/zi. Ținând cont că, o fiolă de Morfină are 20 mg și conține 1 ml, pacientul nostru de 90 kg poate fi sedat cu 7 până la 50 de fiole de Morfină pe zi.

Dacă calculăm la un număr mediu de 7 pacienți ventilați mecanic într-o zi avem nevoie de minim 49 fiole, respectiv maxim 350 de fiole de Morfină pe zi.

Așa zisele discrepanțe de consum al morfinei între sețtiile ATI II și ATI IV, rezultă din tipul de substanțe folosite pentru sedare, numărul de pacienți ventilați mecanic invaziv sau noninvaziv și durata medie de spitalizare.

Având în vedere că paturile de Terapie Intensivă au fost ocupate la capacitate maximă în aproape toată perioada pandemiei, consumul de stupefiante este mic raportat la dozele recomandate în ghid.

De exemplu, la un număr de 7 pacienți normoponderali sedați continu cu o doza medie de 0,25mg/kgc/h pe o perioadă de 15 zile, sunt necesare aproximativ 2835 de fiole Morfină.

Consumurile declarate public de așazișii analiști și vizionari ai sistemului de sănătate arădean, dovedesc că pacienții tratați pe secțiile ATI ale SCJU Arad, au primit dozele minime de sedare și au fost tratați cu profesionalism conform ghidului național în vigoare.Sigur că pentru amatori și necunoscători, 6000 de fiole de Morfină reprezintă o cantitate uriașă, care poate stârni reacții emoționale necontrolate, dar noi, profesioniștii, nu am făcut decât să respectăm ghidurile terapeutice în vigoare, utilizând doze minime pentru obținerea efectului maxim.

Mortalitatea ridicată a pacienților diagnosticați cu covid 19 se datorează impactului devastator pluriorganic al virusului SARS COV 2 asupra organismului precum și comorbidităților asociate , nicidecum sedării excesive cum se scoate in evidență in presă. Referitor la consumul “ crescut “ de Fentanyl (în opinia neavizată a unor personaje ) din cadrul secției ATI I comparativ cu celelalte secții, facem precizarea că , pe perioada pandemiei, peste 90% din intervențiile chirurgicale s-au desfășurat în cele 11 Săli de operație ale Blocului Operator din Sediul Central deservit de secția ATI I , iar Fentanylul este opioidul de elecție folosit în anestezie”.

LĂSAȚI UN MESAJ