RCA de maximum 7.500 de lei anual şi o nouă schemă de calcul. Negocierile cu transportatorii continuă

127

Marele protest al transportatorilor organizat joi, 15 septembrie, în mai multe oraşe din ţară şi în Timişoara, a fost cu folos. Şoferii camioanelor care au blocat străzi, centuri şi centrul Bucureştiului, au plecat acasă doar după ce Guvernul s-a angajat să scadă tarifele pentru poliţele de asigurare.

În urma negocierilor, care nu s-au încheiat, transportatorii au obţinut „un preţ țintă de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0, modul de calcul și cooptarea în grupurile de lucru pentru realizarea calculelor”

Trasnportatorii au protestat împotriva tarifelor RCA care au ajuns să fie cu peste 200% mai mari decât în urmă cu 3 ani. Aşa s-a ajuns ca pe un camion să se achite 20.000 de lei anual.

„Este pentru prima oară după 17 ani când Guvernul cu avizul Consiliului Concurenței aprobă înghețarea tarifelor RCA în conformitate cu art. 4, alin. 3, din Legea 21/1996 a Concurenței”, transmit organizaţiile din transport.

Oamenii nu se opresc aici. Ei continuă să discute cu Executivul şi Autoritatea de Supraveghere Fiannciară pentru a obţine tarife şi mai mici. Asta în condiţiile în care în Europa de Vest şi chiar de Est RCA-ul nu depăşeşte 1.200 de euro anual.

„Avem convingerea că în următoarele zile vom obține un tarif corect la asigurarea RCA pentru transportatorii rutieri, bazat pe frecvența și dauna medie, ținând cont și de daunele întâmplate și neavizate precum și de trendul acestora, conform datelor statistice publicate la nivel de piață, cheltuielile administrative, de achiziție, taxe etc., de maxim 25% și de aplicarea efectivă a sistemului bonus/malus, principiu care să fie respectat și după aceste 6 luni în care tariful este plafonat, și nu în ultimul rând o valoare mai mică de pragul de 7.500 lei/an”, mai spun transportatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ