Războiul dintre milionarul Romeo Dunca şi liderul PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, a ajuns în atenţia DNA şi a instanţelor de judecată

4355

Implicarea omului de afaceri timişorean Romeo Dunca în alegerile locale din judeţul Caraş-Severin nu a avut efectul scontat! Reprezentantul PNL, Marcel Vela, a pierdut preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin, năruind planurile milionarului timişorean, în condiţiile în care, ca şi la Timiş, PSD a reuşit să încropească o alianţă de conjunctură cu PMP-ul lui Traian Băsescu şi să-l propulseze în funcţia de şef al administraţiei judeţene pe social democratul Silviu Hurduzeu, fostul prefect de Caraş. În ciuda aşteptărilor, alianţa PNL-UNPR nu a adus liberarilor decât 14 voturi, în condiţiile în care un proaspăt consilier al UNPR a trădat, motiv pentru care Marcel Vela a renunţat la mandatul de consilier judeţean.

„Am candidat pentru o formulă de grup politic care a avut doar 15 voturi, iar ceilalţi, 16 voturi. Am ştiut că pierd, dar pentru cei aproximativ 47.000 de cetăţeni din Caraş-Severin, care au votat Marcel Vela – preşedinte, fiind primul pe lista PNL, am o datorie morală, să merg şi să lupt până la capăt, chiar dacă am ştiut că pierd, pentru că important este să pui, înaintea interesului personal, pe cel al oamenilor. Oricum, ceea ce s-a întâmplat acum poate să fie o lecţie de viaţă, o lecţie de politică, o lecţie despre oameni. Voi demisiona din funcţia de consilier judeţean, având în vedere că eu am candidat pentru funcţia de preşedinte al acestui for”, a declarat Marcel Vela în momentul retragerii din Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

Coincidenţă sau strategie politică, şi la Timiş, reprezentantul PNL la şefia CJT, Alin Popoviciu, a renunţat la mandatul de consilier judeţean după eşuarea tratativelor pentru preluarea puterii la judeţ…

Mocioalcă cere acţiuni la firmă pentru a-l ajuta pe Romeo Dunca

Eşecul lui Marcel Vela poate fi interpretat, totuşi, şi ca o reacţie a alegătorilor la acuzaţiile extrem de dure ale timişoreanului Romeo Dunca la adresa liderului PSD din Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, un politician cu mare priză la public în judeţul vecin. Astfel, în luna mai 2016, cu ocazia lansării candidaturii lui Ioan Popa la Primăria Reşiţa, care a şi câştigat funcţia, Romeo Dunca a avut un discurs exploziv, în care l-a acuzat pe Mocioalcă de mai multe fapte de corupţie.

“M-a chemat la dânsul să-i explic proiectul. Era în măsură să mă sprijine pentru că primarul de la Turnu Ruieni era primar PSD. Mi-a spus: «Romeo, hai să vedem ce putem face pentru tine ca să faci acest proiect pe munte. Da, eu te ajut, o să te ajute primarul de la Turnu Ruieni». Dar mi-a pus o condiţie: să-i dau o parte din părţile sociale ale firmei care dezvoltă acest proiect, să i le dau lui. Nu direct, ca să nu se afle, ci o să-mi dea un om de încredere, unul Bejeriţă, să mă asociez cu el! Să devin asociat cu Bejeriţă şi el mă ajuta să semneze şi primarul de la Turnu Ruieni, că o să primesc şi fonduri… Să fie şi el acolo acţionar!”, a dezvăluit Romeo Dunca cu ocazia lansării candidaturii lui Ioan Popa, din partea PNL, la Primăria Reşiţa.

În momentul în care Mocioalcă i-a cerut acţiuni printr-un interpus, Romeo Dunca spune că s-a enervat şi nu a cedat şantajului. „În acel moment m-am supărat şi i-am spus că aici nu se împart bani, că dacă vrea îi dau tot, numai să facă ceva. I-am spus ceva, cred că de mamă, şi nu am devenit asociat cu Bejeriţă. Și bine am făcut, pentru că acum aş fi dat explicaţii la DNA. Ştiţi că domnul Bejeriţă a fost găsit cu vreo 10 milioane de euro! Cash! Eu nu am văzut mai mult de 100.000 de euro niciodată şi facturez lunar 4 milioane. Dar am şi 800 de angajaţi la care le asigur salariile. De asta am venit, să nu cumva să ajungă Mocioalcă! Eu cunosc diferenţa dintre ei! Mi-e teamă să nu ajung la mâna celui care a vrut să câştige pentru el, nu pentru judeţ”, şi-a motivat omul de afaceri din Timişoara susţinerea candidaturii reprezentantului PNL, chiar cu riscul de a fi intrat în atenţia procurorilor anticorupţie.

La puţin timp de la această declaraţie, Ion Mocioalcă a negat că ar fi avut vreo discuţie cu Romeo Dunca pe tema investiţiilor de pe Muntele Mic. “Am asistat la o piesă de slabă factură, o mizerie de aruncat în campanie electorală, care a fost mediatizată în aceleaşi oficioase care mă atacă de luni bune de zile. Această discuţie nu a avut loc! Dacă exista o astfel de discuţie, era spusă până acum, nu aştepta Romeo Dunca localele din 2016. Eu nu mă apuc de povestit acum despre Dunca, proiecte, acţiunile lui. Să ştiţi că aş avea şi eu de spus multe, însă nu vreau să joc într-o piesă atât de proastă, cu actori amatori, gen Romeo Dunca şi Nelu Tăiţelu, piese jucate în regie slabă, făcută de Marcel Vela. Îmi doresc sa fiu în afara jocurilor murdare, chiar dacă liberalii au înţeles că trebuie să ne aruncăm lături în cap unii altora. Din partea mea se aleg doar cu dispreţul”, s-a apărat Mocioalcă.

mocioalca si hurduzeu

Denunţ penal pe Facebook! “Zilele în funcţie îţi sunt numărate!”

Enervat de replica liderului PSD, Romeo Dunca şi-a completat denunţul public printr-o postare pe pagina sa de Facebook, în care a atacat, din nou, extrem de dur, vorbind despre şpagă şi trafic de influenţă. Dar, paradoxal, şi despre modul în care a făcut lobby pentru Mocioalcă pe lângă fostul preşedinte al PSD, Mircea Goană.

„L-am cunoscut pe Ion Mocioalcă prin 2009, la Poiana Mărului. Auzise de proiectul meu de a realiza o zonă schiabilă nouă în munţii din apropiere. Era vremea când Geoană se consuma pentru a ajunge preşedinte, iar din vorbă în vorbă i-am spus acestui Ion că sper ca politicienii de la putere şi mai ales Geoană, dacă va ajunge preşedinte, să înţeleagă că ideile bune, chiar dacă vin de la privaţi ce nu aparţin niciunui partid politic, trebuie sprijinite. Întâmplarea a făcut ca tocmai în acea zi Geoană să se afle la bordul unui elicopter operat de firma al cărei acţionar eram, în calitate de client, plimbându-se prin ţară în dorinţa de a convinge electoratul că altul mai bun ca el nu este. Aflând acest lucru, al meu Ion, sesizând o oportunitate de a accede politic, probabil, a început să insiste că mă va ajuta, dacă va avea putere, în realizarea acestui proiect şi că mă roagă să-l contactez pe dl Geoană, dacă se poate în acea zi, înainte ca pilotul meu, Iacobescu, să decoleze de la Meeting şi să-i transmit că în judeţul Caraş-Severin un pesedist onorabil se luptă pentru a face ceva bun pentru zona turistică şi implicit pentru oamenii de aici. L-am crezut că îl interesează turismul din zonă şi, cum fără sprijinul administraţiei nu se poate, am urcat într-o maşină şi pentru a nu ne auzi nimeni din cei prezenţi am plecat câteva sute de metri pe drum. Ne-am oprit înainte de podul peste râul Șucu din Poiană, în imediata vecinatate a unei biserici ce era în construcţie. L-am sunat pe pilot şi care, fiind în apropierea lui Geoană, mi l-a dat la telefon. Deşi nu l-am văzut personal pe liderul PSD de la acea dată, acesta a acceptat să vorbească cu mine şi am început a-l lăuda pe Mocioalcă, spunând că face mult şi va face şi mai mult pentru proiectul meu de la Poiana Mărului. După aceea au continuat să vorbească la telefon cei doi, Geoană fiind asigurat că Mocioalcă va face tot ce poate pentru câştigarea alegerilor. Probabil că încă nu avea destulă putere la acea vreme, oportunistul încă neajungând la strălucirea necesară pentru a se putea impune, iar umila şi neautorizata mea intervenţie la liderul PSD, care doar din întâmplare se afla în relaţii economice cu mine, pentru simplul motiv de a fi clientul unei curse aeriene, era şi ea utilă cât de cât pentru ascensiunea politicianului în formare venit de pe alte meleaguri”, a povestit Dunca.

dunca 2

Spre finalul textului de pe Facebook, Romeo Dunca i s-a adresat direct lui Mocioalcă. „Nu Vela e regizorul slab pentru acest spectacol, ci tu, Ioane, eşti răul politic ce nu trebuie să prolifereze şi asta nu e o piesă slabă, ci o atenţionare reală că există oameni ce au puterea şi curajul să spună lucrurilor pe nume, în marea asta de proşti care continuă a vă vota deşi aţi nenorocit şi prăduit patria, care atunci când le ajunge scârba la papilele gustative nu se ascund sub mese bârfind după ce aţi plecat. M-ai umilit şi mă doare nu pentru că mi-ai fi luat ceva din buzunare. Să pierd bani nu e greu de suportat. Ci ai fost pe cale să-mi ucizi visul de a face ceva pentru copiii şi nepoţii tăi. Suntem din lumi diferite. Tu traieşti din banii statului şi ai cunoştinţe şi subordonaţi pe linie politică ce au acumulat averi din comisioane şi relaţii comerciale legate de lucrări plătite de stat. Zilele în funcţie iţi sunt numărate pentru că, la cât s-a furat în Caraş şi la cât a adunat Bejeriţă, subalternul tău, nu se poate ca cei ce ştiu să caute să nu vadă… vreo legatură între voi… pentru că te cunosc şi ştiu caracterul tău. De e vreun avantaj, eşti şi tu. Dar asta nu e ilegal. Și te orientezi eficient. Era prostesc să-l ai naş pe Geoană când tocmai a pierdut puterea. Mai bine Ponta. Spuneai că discuţia cu şpaga în acţiuni nu a avut loc, pentru că altfel nu aş fi ţinut-o până acum în campania ta. Află ca am spus-o de fiecare dată când cineva a adus vorba de tine Doar că nu s-a potrivit să fiu într-un loc interesant”.

În urma acestui tir de acuzaţii, Ion Mocioalcă a anunţat că-l va acţiona în judecată pe Dunca, pentru ca acesta să-şi dovedească acuzaţiile în faţa judecătorilor.

Milionarul Romeo Dunca s-a asociat cu CJ Caraş-Severin

Deşi a mizat pe succesul lui Marcel Vela la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, pentru ca ulterior instituţia să sprijine afacerile sale de pe Muntele Mic, milionarul Romeo Dunca a decis să pună răul înainte şi să-şi asigure “protecţia” Consiliului Judeţean înainte de alegerile locale, când la “butoanele” judeţului putea să ajungă Ion Mocioalcă. Astfel, într-una dintre ultimele şedinţe ale vechiului CJ Caraş-Severin, în data de 19 iunie, consilierii PNL au votat, nici mai mult, nici mai puţin, decât asocierea administraţiei judeţene cu Romeo Dunca. Asta, în ciuda faptului că consilierii PSD au respins proiectul, votând împotrivă, iar consilierii UNPR s-au abţinut de la vot.

Astfel, în Contractul de asociere în participaţie încheiat între CJ Caraş-Severin şi SC Nordica Turism SRL, firma controlată de Romeo Dunca, se prevede susţinerea proiectului care va transforma Muntele Mic într-o staţiune de iarnă de nivel european. Astfel, activităţile de agrement şi turism de pe versanţii sud-estic, sudic şi vestic al Muntelui Mic vor fi susţinute de o instalaţie de transport pe cablu în zona Vâlsanu, o instalaţie pentru zăpadă artificială şi o instalaţie de iluminat nocturn pentru pârtia de schi. Valoarea lor este estimată la circa 4.300.000 euro, fără TVA.

Consiliul Judeţean are, potrivit contractului, obligaţia de a realiza racordul electric în valoare de circa 80.000 de euro, fără TVA, din zona punctului de transformare până în vârful Muntelui Mic, cota 1800, şi până la staţia de plecare a telescaunului, cota 1400. Administraţia judeţului Caraş-Severin s-a angajat să cheltuiască alţi 10.000 de euro, fără TVA, pentru acoperirea necesarului de combustibil la utilajele care vor realiza o parcare pentru 250 de autoturisme, amplasată la ieşirea drumului judeţean din pădure în golul alpin.

De asemenea, o altă investiţie importantă pentru turiştii care vor urca pe munte în perioada de iarnă, de care urmează să se ocupe Consiliul Judeţean, o constituie operaţiunile de întreţinere a drumului judeţean şi de deszăpezire pe toată perioada de iarnă, de la parcarea din punctul de plecare a telescaunului vechi şi până la zona stânei, la parcare. Contractul de asociere are o durată iniţiala de 10 ani, care poate fi prelungită. Beneficiile obţinute în urma activităţilor turistice şi de agrement urmează să fie împărţite între membrii asociaţi, Consiliului Judeţean revenindu-i o cotă parte de 2%.

Reamintim că Romeo Dunca a demarat două proiecte majore pe Muntele Mic şi pe Muntele Ţarcu, unde a construit două pârtii de schi, cu o lungime totală de 25 de kilometri. O investiţie de 4,3 milioane de euro. Pârtia de pe Muntele Mic va fi dotată cu nocturnă, cu instalaţie de zăpadă artificială, iar telescaunele vor permite transportul a 1.800 de turişti pe oră. O altă investiţie, care deocamdată stagnează din cauza proceselor din instanţele de judecată, a fost începută între Poiana Mărului şi Muntele Mic, la Culmea Nedeii. Nu mai puţin de 85 km de pârtie, nouă instalaţii de teleschi, la altitudini cuprinse între 800 şi 2.200 de metri.

Deocamdată, acolo au fost investite 2 milioane de euro, după care disputa cu autorităţile de Mediu s-a mutat în sala de judecată.

muntele-mic-6

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.