14.6 C
Timișoara
marți 28 mai 2024

„Război în Banat“ și „Cenăzeanul – 25 de ani“ ale scriitorului Dușan Baiski au pornit la drum

La sediul Uniunii Scriitorilor din Timișoara, la sala Orizont, a avut loc vineri un eveniment care leagă din nou soarta unui mic târgușor de pustă cu firul atât de trainic al culturii serioase.

Prolificul publicistul Dușan Baiski, cel care se luptă cu morile de vânt pentru a merge mai departe proiectul său de suflet Banattera, aduce noi volume în fața publicului.

Una din preocupările scriitorului este cea de cercetător asiduu al arhivelor de tot felul, de unde ochiul și simțul său format reușește să descopere frânturi de mare valoare istorică. Acestea spuse, împreună cu harul în ale condeiului au dus la un interesant volum despre „Război în Banat“. Subiectul este vast și invită la meditații despre soarta generațiilor pierdute în conflagrațiile pornite de alții. Ca de obicei, cei mulți și simpli rămân să tragă ponoasele unor astfel de aventuri belicoase.

dusan baiski (1)

Tot cu acest prilej au fost lansate cele mai noi contribuții ale autorului la revista de istorie și largă cultură ce apare de decenii în comuna Cenad. Parcă este în firescul lucrurilor ca acolo unde cu un mileniu în urmă exista o bibliotecă să se continue lucrul cu slova scrisă.
Atât „Război în Banat“ cât și volumul „Cenăzeanul – 25 de ani“ au apărut recent, la prestigioasa editura timișoreană „Artpress“ cunoscută pentru calitatea tipăriturilor sale. Iar dacă a venit rândul Cenadului să fie dezbătut în public, au fost aduse și cele mai noi numere ale revistei locale „Cenăzeanul” și a revistei trimestriale de istorie „Morisena”.
Rând pe rând scriitorii Cornel Ungureanu, Alexandru Ruja, Ion Marin Almăjan au scos în evidență calitățile literare dar și acuratețea informațiilor din cele două volume diferite ca temă dar atât de unitare în demersul de a restaura adevărul celor întâmplate mai demult sau mai recent.

Istoricii Vasile Dudaș și Ioan Hațegan au pus în contextul științific cele relatate cu mijloace literare.

De admirat faptul că în acestă perioadă când toate autoritățile sunt strâmte la pungă atât Primăria Cenad cât și Consiliul Local Cenad sunt dispuse să sponsorize încă un act de cultură reală ca editarea acestor volume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Premieră absolută – repetiția generală cu public a spectacolului TREZIRE, viitoarea premieră a celebrului regizor și actor italian Pippo Delbono

Teatrul Național din Timișoara organizează vineri, 14 iunie 2024, în Sala Mare a Teatrului Național, un eveniment european în premieră absolută – repetiția generală...

SACI 2024, manifestare științifică de anvergură internațională la UPT, cu invitați de pe patru continente

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit, deschiderea oficială a celei de-a XVIII-a ediții a simpozionului internațional SACI (Symposium on Applied Computational...

Citește și :