Raiul bălăriilor, șobolanilor și al desenelor graffiti în câteva ștranduri din Timișoara… FOTO-VIDEO

4708

Temperaturile apropiate de valorile termice de vară, din ultima perioadă, ne-a făcut să ne gândim la sezonul estival, când tot timișoreanul toropit de căldură vrea să meargă la ștrand să se răcorească. Am dat o raită prin ștrandurile Timișoarei și rezultatul m-a lăsat cu un gust amar.

Nu mai puțin de 4 ștranduri din buricul târgului zac în paragină de ani buni, din diverse cauze, mai mult sau mai puțin obiective. Cum mergi dinspre centrul orașului spre Fosta Fabrică de Gheață, pe partea dreaptă a canalului Bega, primul ștrand în paragină care-ți sare în ochi este vestitul Uszoda, administrat de stat, unde nu se mai întâmplă nimic practic din 1990. O bază sportivă de înot care era mândria Timișoarei a fost lăsată de izbeliște cu voia Misterului Tineretului și Sportului.

Durerea cea mare este însă pe partea stângă a Begăi, în același sens de mers, unde 3 ștranduri, amplasate unul după celălalt, aflate în administrare privată, nu au mai văzut decât apa de ploaie de mai bine de 10 ani. Că nu mai interesează pe nimeni ce se întâmplă acolo se vede cât se poate de limpede. Bălării cât casa, copaci crescuți în bazinele fostelor ștranduri, moloz, gunoaie și șobolani, completează un tablou sinistru, un adevărat focar de infecție în apropiere de centrul Timișoarei, oraș cu care ne mândrim și care ne dorim să fie și Capială Europeană a Culturii peste vreo 5 ani, dacă sorții ne sunt favorabili.

Care este legătura dintre cultură și ștranduri, vă veți întreba, poate, citind aceste rânduri. Simplu: toate ștrandurile în paragină ale orașului au devenit “șevaletul” de lucru al artiștilor în arta Graffiti, care împânzește acum pereții bazinelor. Încă un motiv pentru care să alegi Ungaria sau alte locuri de îmbăiere, deși stăm pe o comoară pe care nu știm să o exploatăm, din neștiință sau nepăsare: apa termală.

2 COMENTARII

  1. Cand o sa scrieți despre despre sistemul defectuos ( caracterizare elegantă )a justiției timișorene ,precum si modul in care avocații din acest oraș își Înșeală clienții ,va rog a ma contacta spre a beneficia de documentația ce o posed ,ce vine in sprijinul celor declarate de mine

  2. daca sar reface si sar redeschide sigurat ar fi PLINE ochi cum erau si inainte ca daca nu ajungeai cel tarziu la 10 pe strand nu mai gaseai loc. era un vis pentru noi copii find ….. trec pe langa ele si imi plange sufletul cand le vad in halul acesta

LĂSAȚI UN MESAJ