18 C
Timișoara
joi 28 septembrie 2023

Rafila: Așa cum am ajuns rapid de la 400 la 700 de cazuri zilnice, la fel se poate ajunge și la numere mai mari

SănătateRafila: Așa cum am ajuns rapid de la 400 la 700 de...

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Epidemiologie şi reprezentant al ţării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a declarat, la Digi24, că, așa cum am ajuns rapid de la 400 la 700 de cazuri zilnice, la fel se poate ajunge și la numere mai mari și că nu există explicație științifică pentru ideea potrivit căreia infectările vor scădea de la sine.

„Dacă ne apropiem de un nou vârf putem considera că e bine, înseamnă că se oprește creșterea. Eu sper să fie așa, dar lucrul ăsta nu se poate întâmpla mai repede de câteva săptămâni”, a declarat Rafila, întrebat dacă România se apropie de un vârf al epidemiei.

Alexandru Rafila a spus că situația din județele în care nu se mai înregistrează cazuri noi trebuie menținută prin supravegherea foarte atentă a posibilelor riscuri de reapariție a virusului și că ar trebui ajutate județele unde există focare.

Despre pacienții pozitivi care s-au externat la cerere, Rafila a declarat că, dacă aceștia se izolează la domiciliu și nu intră în contact cu alte persoane, probabil nu vor avea un efect important asupra sănătății publice, dar poate exista pentru ei un risc din punctul de vedere al evoluției bolii.

„Sper din tot sufletul că nu se va ajunge ca acele persoane externate pozitive să meargă pe litoral sau în cluburi, pentru că atunci discutăm de iresponsabilitate totală”, a adăugat el.

Președintele Societății Române de Epidemiologie a subliniat că este de lucru în ceea ce privește comportamentul general.

„Eu ziua de marți o aștept, pentru că va reflecta situația de luni, pentru că sâmbăta și duminica se lucrează mai puține teste. Important este trendul. Trebuie să avem o perioadă de 1-2 săptămâni ca să putem afirma că pandemia se află într-o anumită fază a evoluției. Așa cum am ajuns rapid de la 400 la 700 de cazuri, la fel se poate ajunge și la numere mai mari”, a precizat Rafila.

Alexandru Rafila a adăugat că nu există motivație științifică pentru ideea potrivit căreia infectările vor scădea de la sine, iar în toate țările în care s-a renunțat la mască și distanțare a crescut numărul de cazuri.

România a atins, sâmbătă, un nou record de infectări cu coronavirus: 698 au fost raportate în ultimele 24 de ore, la 14.610 teste efectuate. Alți 24 de oameni au murit. De asemenea, 406 pacienți au fost externați la cerere cu test pozitiv.

Sursa: G4Media

Alte subiecte :

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara aduce pe tarabe tot ce e mai gustos Foto-Video

Ca o bună gospodină care se gândește toamna la chestiuni practice cum ar fi: „ce să mai agonisească în cămară pentru toamnă?” și Universitatea...

Reizbucnește saga ,,Covidului” în spitalele din Timișoara

Direcția de Sănătate Publică le-a transmis spitalelor din Timiș să fie pregătite să ia măsuri „în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19”. Documentul...

Citește și :