Puţinii europarlamentari români care mai discută cu Dacian Cioloş îl contrează pe premier. Maria Grapini, supărată că nu abordează şi problemele româneşti

225

Premierul Dacian Cioloş i-a invitat la Guvern pe europarlamentarii români pentru consultări referitoare la consecinţele ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, formarea grupului de lucru care să analizeze impactul acestora şi aderarea la Schengen. Doar 10 dintre cei 32 de europarlamentari români au răspuns însă invitaţiei premierului.

Iar diferenţele de abordare a problemei europene s-au clar în cadrul discuţiilor. Pe de o parte, premierul a susţinut că România trebuie să joace un rol activ în relansarea proiectului european şi să arate că este în continuare ataşată valorilor şi principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, pledând pentru o Uniune mai puternică, inclusivă şi integrată. Potrivit Guvernului, printre subiectele discutate au figurat şi funcţionarea spaţiului Schengen/ securitatea frontierelor externe, politica de migraţie şi azil, vizele pentru Canada, Republica Moldova şi relaţia cu UE, Planul Juncker şi revizuirea Cadrului Financiar Multianual post 2020.

Maria Grapini a susţinut că, deşi Guvernul a precizat că s-a discutat şi despre vizele pentru Canada, şeful Executivului le-a transmis europarlamentarilor că agenda reuniunii vizează exclusiv tematica europeană.

Maria Grapini l-a şi contrat, de altfel, pe premierul Dacian Cioloş: „Cu regret dl. prim-ministru a zis că nu tratează decât problemele europene – nu şi pe cele româneşti. (…) La BREXlT premierul a spus că, pe termen scurt, el nu vede un efect asupra României dar că trebuie să ne pregătim pe termen lung. Eu i-am spus că am primit deja un feedback de la importatori pe anumite ramuri – cum ar fi mobila – care au import pe Marea Britanie şi deja sunt afectaţi datorită cursului – un efect al referendumului. I-am sugerat ca departamentul de comerţ exterior să facă, pe fiecare ramură industrială, pe relaţia cu Marea Britanie o situaţie clară. Ne-a spus că va forma un grup de lucru – nu din oameni politici, ci din oameni tehnocraţi, care să analizeze pe termen lung efectul BREXIT, să fim pregătiţi cu diverse variante, chiar dacă unii spun că nu se va valida referendumul, că Marea Britanie nu iese din Uniunea Europeană, noi totuşi să fim pregătiţi. Asta a punctat dl. premier”.

Un alt subiect discutat a fost aderarea la zona euro, premierul transmiţându-le europarlamentarilor prezenţi că această problemă va fi gestionată de viitorul guvern, în condiţiile în care, dincolo de analizele economice, este vorba şi despre o decizie politică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.