,,Putin ar putea bombarda centre de aprovizionare din România și Polonia”. Avertismentul vine din partea unor experți militari americani

386

Oficialii americani sunt mai îngrijorați ca oricând că preşedintele rus Vladimir Putin poate escalada războiul din Ucraina pentru a compensa retragerea umilitoare din ultima perioadă a forțelor sale, scrie The New York Times, citat de News.ro.

Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagonul şi serviciile americane de informaţii nu ştiu ce formă poate lua escaladarea conflictului militar, dar se pregătesc pentru o serie de scenarii sumbre:

  • un bombardament și mai nediscriminatoriu asupra oraşelor ucrainene;
  • o campanie de asasinate care să vizeze lideri ucraineni de rang înalt;
  • un atac asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei, situate în ţări NATO precum Polonia şi România, care canalizează cantităţi extraordinare de arme, muniţie şi echipament militar în ţara devastată de război.

Relatarea The New York Times privind efortul administraţiei Biden de a controla escaladarea războiului se bazează pe conversaţii cu mai mulți înalţi oficiali americani, care se străduiesc să calibreze următorii paşi, sperând să se bazeze pe progresele Ucrainei înregistrate pe câmpul de luptă, fără a declanşa un conflict mai larg.

Eforturile oficialilor americani se desfășoară pe măsură ce ucrainenii fac o serie de progrese militare, iar ruşii, deocamdată, sunt încă în dezordine.

Strategia SUA, gândită să nu provoace Rusia

Oficialii americani cred că până acum au reuşit să-şi mărească asistenţa militară, de informaţii şi economică acordată Ucrainei, pas cu pas, fără a provoca Moscova, printr-o mişcare majoră, să recurgă la represalii pe scară largă.

Aceștia spun că Moscova ar fi reacţionat, aproape sigur, cu măsuri puternice dacă Washingtonul ar fi oferit Ucrainei, la începutul războiului, tipul de sprijin pe care Kievul îl primeşte acum, cum ar fi informaţii care i-au permis Ucrainei să omoare generali ruşi şi să lovească depozite de arme, tancuri şi sisteme ruseşti de apărare antiaeriană, efectuând atacuri cu rachete ghidate de mare precizie.

În schimb, americanii cred că strategia lor progresivă şi refuzul de a oferi Ucrainei arme avansate sau avioane de luptă care ar putea lovi adânc în teritoriul rus au limitat conflictul.

Dar Putin a devenit din ce în ce mai frustrat, din cauza problemelor întâmpinate de campania sa militară, mai ales în regiunea Harkov, de unde forțele ruse au fost nevoite să se retragă rușinos.

„Într-adevăr, răspundem destul de restrâns, dar asta este deocamdată. Dacă situaţia va continua să se dezvolte în acest fel, răspunsul va fi mai serios”, a spus Putin vineri, după ce a participat la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai, organizat în Uzbekistan.

Sursa: https://www.libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ