Psihoterapia on-line vs. psihoterapia față în față, enigmă nedeslușită Video

737

La Universitatea de Vest se încearcă un nou experiment psihologic. La simpla întrebare (pusă persuasiv dar și glumeț) „dacă e marți e…?” studenții în loc să răspundă așa cum e firesc „Belgia!” intră în joc și deja știu răspunsul sugerat și strigă în cor „Psihologiiiiieee!” De fapt cine mai ține minte ce e cu acea celebră, cândva, Belgie ce a căzut în totală uitare?

Cadrele didactice de la Facultatea de Sociologie și Psihologie sunt hotărâte să scoată domeniul lor de activitate din misterul ce il învăluie. Psihologia, chiar dacă unii mai au dubii, este tot o știință pentru și despre oameni. Ba s-ar putea spune că din contră. Orice om obișnuit, dar nu de pe la noi, știe că orice apăsare ori problemă se poate rezolva sau măcar atenua printr-o discuție. Dacă este făcută cu cineva de specialitate este cu atât mai bine. Dar la fel de bine este de a știe ce competențe are un psihiatru și cu ce se ocupă un psiholog. De aici se poate trece la rezolvarea problemelor prin psihoterapie. Aceasta fiind împărțită, ieri seara, de doi practicieni, în două mari categorii.

Universitarii Andreea Izbășoiu și Bogdan Tulbure au încercat, în fața unui public avid de cunoaștere, format preponderent din tineri, să lămurească cât mai multe aspecte din această categorisire în două a psihoterapiei. S-au pus pe tapet metodele de terapie „față în față” cu terapia on-line. Ca orice domeniu, nici psihoterapia nu poate să se modernizeze dacă nu trece cu bine examenul alinierii la noile tehnologii. Așa că în loc de canapeaua confortabilă, acum pacientul (clientul) poate sta la el acasă la sute sau mii de kilometri distanță și comunica cu terapeutul prin intermediul unui ecran. Se poate răspunde unui set de întrebări pe loc sau peste o săptămână.

De fapt, cei doi specialiști susțin că nu există mari diferențe între cele două metode de lucru. Până la urmă, studenții au înțeles că cei doi terapeuți le folosesc în funcție de necesități, la fel de bine. Se pare pă și rezultatele sunt la fel de bune. Metoda on-line funcționează, deja, cu destul succes și în România, fiind adusă din Suedia și este ușor acceptată de clienți.

Iar cum „gâlceava” dintre cei doi specialiști trebuia moderată de cineva din exterior și imparțial, sarcina a căzut în grija publicistului Adrian Marcu. De fapt „gâlceava” s-a dovedit a fi o discuție amicală ce desființa noima acelui „versus” pus între cele două metode de terapie. Niciuna din terapii nu este îndrepată împotriva celeilalte. Sunt complementare și pot co-exista cu brio, pentru binele celui care are nevoie de astfel de intervenții.

1 COMENTARIU

  1. Mi se pare firesc ca și psihoterapia sa se alinieze noilor tehnologii prin trecerea de la modalitatea „fata în fata” la cea on-line cu atât mai mult cu cât cele doua modalități se completează și sunt co-dependente. Se vede ca tinerii sunt foarte receptivi și sunt sigura ca aceasta metoda, de terapie on-line, reprezinta o perspectiva de viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.