Protest nocturn la o termocentrală care funcţionează ilegal, în apropiere de Timişoara

675

Ecologiştii de la Greenpeace au participat, joi, la un protest nocturn împotriva unei termocentrale care funcţionează ilegl. Acţiunea a vizat termocentrala Mintia, din judeţul Hunedoara. Activiştii de mediu au proiectat mai multe mesaje pe un turn al uzinei.

„Stop funcţionării ileglale” sau „Poluezi de mori” sunt mesajele care au fost proiectate joi seară pe turnul de la Mintia.

„Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este un caz unic în Europa – nu deține autorizație integrată de mediu și nu respectă limitele de poluare de 4 ani. Deși Garda de Mediu a dispus oprirea termocentralei pentru lipsa investițiilor menite să protejeze mediul înconjurător și a amendat operatorul cu 60.000 de lei pentru că funcționa fără autorizație integrată de mediu, operatorul a contestat procesul verbal de contravenție și, în prezent, termocentrala funcționează fără nicio problemă, cauzând prejudicii de mediu ireversibile, deși nu mai are autorizație integrată de mediu din 2013. Cerem astfel Ministerului Energiei înlocuirea cât mai rapidă a capacităților scumpe și poluante pe cărbune cu surse de energie curată, măsuri de eficiență energetică, stocare a energiei și interconectarea sistemelor electrice” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Potrivit unei analize Greenpeace privind situația termocentralelor, în România, 15 dintre cele 28 de termocentrale pe cărbune funcționează, în prezent, în afara legii.

„Cele 15 grupuri care pot funcționa doar ilegal sunt instalații aferente termocentralelor din Bacău (o unitate), Turceni (2 unități), Govora (2 unități), Drobeta (4 unități), Paroșeni (o unitate) și Mintia (5 unități). Aceste instalații nu au capacitatea de a funcționa cu respectarea limitelor de emisie prevăzute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, prin urmare, multe termocentrale nu dețin o autorizație integrată de mediu, fără de care funcționarea este ilegală. La rândul ei, autorizația integrată de mediu nu poate fi emisă în pofida solicitărilor formulate în acest sens de operatori, atât timp cât nu au fost derulate investiții pentru asigurarea conformării cu limitele de emisie”, mai transmit activiştii de la Greenpeace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.