Protecție pentru berzele din Timiș și Caraș-Severin. Ce se montează la cuiburile păsărilor

155

Zăpada nici nu era topită în Banat, când păsările călătoare, printre care şi berzele, s-au întors la vechile lor cuiburi. Pentru a avea pe viitor o protecţie mai buna, Societatea E-Distribuţie Banat va instala, anul acesta, 39 de suporturi metalice pentru protejarea cuiburilor de barză aflate pe stâlpii reţelelor electrice din judeţele Timiş şi Caraş Severin.

După cum se ştie, berzele îşi fac cuiburile pe stâlpii companiei de electricitate Enel, iar cei de la societatea de distribuție s-au gândit să protejeze cuiburile acestora, şi pe puii lor, pentru a nu ajunge la fire, fiind astfel în pericol de electrocutare. Măsura va fi utilă și pentru prevenirea avariilor, dar şi reducerea intervențiilor în reţea cauzate de prezenţa păsărilor și a cuiburilor.

Au fost deja montate câteva suporturi în localităţile Soca, Brestovăț, Rovinița Mare, Percosova, Șemlacu Mare, Greoni și Rusca Teregova, restul urmând să fie amplasate la toamnă, când păsările vor pleca şi cuiburile rămân goale, pentru a se putea interveni.

Acest demers a început în 2010, până în prezent fiind instalaţi peste 700 de suporţi, iniţiativa făcând parte dintr-un proiect mai amplu al operatorului de distribuţie care vizează identificarea zonelor cu potenţial ridicat de pericol prin electrocutare pentru păsări. Până în prezent au fost identificate peste 1.000 de cuiburi de barză, cele mai multe în zona Banat: 445 în judeţul Timiş şi 253 în judeţul Arad.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ