Proiecte ambițioase dar perfect fezabile, la Universitatea de Agronomie VIDEO

77
Vremurile se schimbă ca și oamenii. Totul evoluează. A cam trecut vremea universităților în care magistrul stătea la catedră și dicta lungi și plicticoase formule și generalități abstracte. Iar învățăcelul statea cuminte în bancă și căuta să nu ațipească. Acum studenții sunt cooptați în colective de cercetare și sunt parteneri cu drepturi depline în tot ce intreprinde universaitatea.
Acest nou tip de învățământ ce iese din vechile tipare dar se apropie de realele nevoi ale comunității este aplicat cu mult succes de mai mult timp de Universitatea ce pregătește specialiștii de mâine ai câmpului și al industriilor alimentare. În Aula Magna a Universității de Științe Agricole și Medicina Veterinară a Banatului Timișoara, a avut loc o conferință internațională mai atipică. Deși au participat peste 400 de specialiști din lumea largă din 25 de țări doar foarte puțini din ei se aflau efectiv în sală. Prin intermediul tehnologiilor moderne atât de accesibile acum cei mai mulți din participanți au prezentat lucrări și au fost prezenți la discuții de la distanță.
Tema aleasă a fost extrem de generoasă, atingându-se cam toate problemele legate de o dezvoltare sustenabilă a tot ce ține de viitorul omenii din punct de vedere multidisciplinar.
Tot cu acest prilej conducerea universității a ținut să prezinte cele mai importante proiecte în acere sunt implicați acum în acest moment dar și o Strategiei de Cercetare – Dezvoltare – Inovare a USAMVBT pentru perioada următoare cuprinsă între anii 2021-2027. Conform profesorului Alin Cosmin Popoescu, rectorul universității, se dorește o cât mai aplicată colaborare cu toți cei interesați de oferta de cercetare și inovare a școlii bănățene a pământului.
Partenerii pot fi atât agenți economici privați cât și instituții ale statului cum ar fi primării, consilii locale ori județene. Acestora USAMVB le poate oferi concursul propriu dar să nu uităm că dânșii sunt și instituție integratoare a stațiunilor de cercetare de la Lovrin, Miniș ori Caransebeș. Și acestea pot aduce un aport important la dezvoltarea a noi soluții în științele agricole. Proiecte noi sunt o sumedenie atât în lucru cât și în stadiu de aprobare. Dar profesorul Popoescu a ținut să vorbească de trei din cele mai importante investiții.
Sunt așteptați nu mai puțin de 44 milioane de euro ce vor veni în urma unei cereri de finanțare pentru un proiect complex ce are în vedere studiul geneticii din România. Se vor cerceta și stoca cele mai valoroase gene din diverse organisme vii ce pot ajuta la ameliorarea agriculturii românești.
Un alt mare proiect dorit de Universitatea de Agronomie este realizarea unui Bussines Center ce va facilita alăturarea într-un hub de cercetare și inovare a tuturor forțelor științifice ce va avea și un scop practic de valorificare eficientă a cercetărilor teoretice. Acest centru se vrea a fi un adevărat magnet pentru tinerii specialiști, deja consacracrați sau în curs de afirmare, ce pot găsi acolo un mediu excelent de muncă în domeniile lor. Toți acești tineri specialiști nu-și vor mai împrăștia forțele și talentul în alte zone ci vor putea studia chiar aici la noi în zonă.
Una alt mare proiect, de data aceasta cu o foarte mare aplicabilitate practică, este cel facilitat de câștigarea unei importante finanțări de la guvernul norvegian în valoare de peste cinci milioane de euro, ce va permite instalarea uneia din cele mai moderne centrale de biogaz în incinta universității din Calea Aradului. Acesta va folosi tot ce este deșeu vegetal biodegradabil, dejecțiile animale de la grajduri, chiar nămoluri de la stațiile de epurare, deșeurile alimentare de la cantine pentru a transforma totul în gaz metan. Astfel se va obține o sursă de energie curată „verde” ce va duce implicit și la reducerea poluării. Materia rezultată după fermentare este total inofensivă și va fi folosită ca fertilizant de soluri în horticultură, gradinărit sau chiar culturile mari din câmp.
Proiectul este în stare destul de avansată și, dacă nu întâmpină dificultăți, la jumătatea anului viitor va fi dat în funcțiune. Universitatea va beneficia de un aport substanțial de energie din stația de gaz metan dar la aceasta se vor adăuga și baterii de celule fotovoltaice instalate pe toate acoperișurile căminelor din campului universitar. În timp se va putea chiar pompa energie și în sistemul național de distribuție. Se urmărește și o colaborare cu regia locală de apă și canalizare ca să fie folosite și nămolurile rezultate de la stația de epurare a orașului ce astfel se va transforma în pământ pentru flori.
Cu ocazia prezentării planurilor de viitor ale universității au fost aduse în față și produse ce se fabrică deja în mod constant în laboratoarele școlii. A fost prezentat cam tot ce este mai nou și mai bun din ce se în fermele specializate. Deși par banale, au fost atinse se țeluri mult mai simple dar de mare impact în acestă perioadă de pandemie. Universitatea, prin laboratoarele proprii, a realizat on seamă de soluții dezinfectante ce respectă noremele cerute de Organizația Mondială a Sănătății, dar mai au în componență și substanțe din gama uleiurilor volatile bactericide ce sporesc efectele soluțiilor. Acestea sunt folosite pe scară largă în universitate și aduc o substanțială economie după cum ne explică profesor doctor Izidora Radulov prorector unității de învățământ.
A mai fost discutată, cu această ocazie, faptul că USAMVBT aduce din acest an universitar, ca modalitate de implicare directă și responsabilizare a studenților atribuirea unor suprafețe de teren agricol pe care studenții o vor cultiva. Urmează în anii următori o competiție a celor mai bune, aspectuoase produse agricole din vestul țării.
VIDEO, AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.