14.1 C
Timișoara
sâmbătă 18 mai 2024

Profesori suspendați de la catedră pentru fapte reprobabile

Alina Gorghiu ia poziție în cazul infracțiunilor cu caracter sexual și propune o inițiativă în parlament menită să facă oarecare ordine în aceste cazuri. Iată cum își motivează propunerea de lege.

Alina Gorghiu, senator PNL, inițiator al unei noi propuneri legislative: Profesorii trimiși în judecată pentru fapte împotriva libertății și integrității sexuale, suspendați de la catedră.
Școala trebuie asociată cu principii sănătoase: educație, evoluție, siguranță. Realitatea a dovedit însă că această stare de normalitate în actul educațional, pe care cu toții ne-o dorim, este fragilă. Riscul de a fi destabilizată este mare și am în vedere cel mai recent exemplu: cazul care a scandalizat întreaga Românie, cel al profesorului de la Neamț.
Infracțiunile penale de natură sexuală necesită, în contextul sistemului de învățământ, atenție sporită. Orice act abuziv sexual direcționat către un elev reprezintă un atentat la buna sa dezvoltare emoțională și intelectuală.

Soluția sigur nu este să privim pasiv la astfel de conduite reprobabile.

Cum, spre deosebire de alte categorii de persoane (funcționari publici, magistrați, polițiști etc.), pentru cadrele didactice nu există dispoziții referitoare la suspendarea raporturilor de muncă în cazul săvârșirii unor fapte penale, am inițiat o propunere legislativă pentru a repara o reglementare superficială.

Pentru că legea e egală pentru toți!

Astfel, dacă profesorul este trimis în judecată pentru săvârșirea unor fapte împotriva libertății și integrității sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcția deținută, urmarea firească este ca raporturile de muncă să se suspende de drept până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.

Este o măsură esențială pentru a asigura nu doar încrederea în școala românească, ci și o protecție sporită beneficiarului principal al actului educațional: elevul.

Mulțumesc pentru colaborare tuturor colegilor cosemnatari ai acestei inițiative.
Am convingerea că va fi apreciată și votată în Parlament, deoarece trebuie să ținem departe de copii acele cadre didactice care au uitat sau nu știu că, prin comportamentul și atitudinea lor, prin calitatea noțiunilor predate și a modului în care interacționează cu elevii, trebuie să fie permanent un exemplu pozitiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :