14.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Produse BIO pentru timișoreni de toate buzunarele FOTO-VIDEO

Târgul Agro Village, organizat de USAMVBT, a început cu dreptul!

O mai veche inițiativă a conducerii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Regele Mihai I a prins, azi, contur.

Prima ediție a târgului de produse tradiționale bănățene și-a deschis porțile. Pe platoul Universității, din imediata apropiere a bisericii situată în incintă, au fost montate cochete căsuțe de lemn și tarabe pentru toți cei ce produc și au de oferit publicului produse agro-alimentare.

Este un gest firesc al celei mai mari universități, care se ocupă cu studiul muncii pământului, de a ajuta producătorii ce sunt sufocați cu reguli, uneori absurde, ori taxe destul de consistente, în alte piețe.

Căsuțele sunt oferite gratuit celor care pot aduce produse sănătoase și la prețuri decente.

Deși cerul a fost acoperit în prima parte a zilei, și se anunța o ploaie iminentă, cumpărătorii nu au lipsit. Și aveau de unde alege. Miere și produse apicole se găseau la prețuri corecte. Mezeluri de casă, care, în mod vizibil, nu păreau a avea prea multe adaosuri chimice, atrăgeau cumpărătorii, deși ne aflăm în plin post al Paștelui. Brânza de oaie ori de vacă se găsea, de asemenea, din abundență, fie sub formă de caș proaspăt sau telemea sărată mai maturată.

Smântână, unt și alte specialități se mai puteau cumpăra din târgul amenajat de universitate.

Legume proaspete, salate, ridichi, dovlecei ceapă și usturoi verde, ce se vedeau de la o poștă că erau proaspăt culese din grădină, și nu au stat zile întregi în depozite. Merele erau aduse direct din zona Cransebeșului, regiune cunoscută pentru soiurile vechi și gustoase, ce încă se mai cultivă acolo.

Merele erau și mai mari și mai mici, unele chiar cu mici semne de lovitură sau de mici dăunători! Nu semănau deloc cu cele ce par plastificate, din marketuri, și care nu au nici un gust și nici un miros. Aici se simțea în aer și în nările clienților aroma de fruct autentic. Păinea de pe tarabe era pe terminate. Tot ce e bun trece repede. La unul din standuri chiar studenții ce studiază și fac cu mâna lor produse de panificație au cam rămas fără marfă. A fost vândută „ca pâinea caldă”.

La un alt stand, produse de igienă și de cosmetică erau produse și vândute tot de studenți, care țineau morțiș să asigure doamnele că vor arăta cu ceva ani mai tinere, dacă le vor achiziționa. Pentru domnii ce se pregătesc să omenească goștii cu ceva tărie pentru deschis pofta de mâncare erau și numeroase soiuri de răchie autentică, cu diverse arome din livezile de fructe.

Profesorul universitar doctor Cosmin Popescu, rectorul Universității, apreciază că dacă inițiativa de azi va avea succes, cât timp va fi marfă, în fiecare sâmbătă și duminică locuitorii Timișoarei vor putea veni la „târgul de la Agronomie” pentru a se aproviziona cu marfă de calitate.

Este un mod de a sprijini micii producători ce nu pot asigura marfă în cantități mari, pentru a pătrunde în supermarketuri. Tarabele gratuite sunt, de asemenea, un motiv de a veni cu încredere, cu produse de calitate. „Această mini piață am decis să o propunem, în maniera asta, organizată, pentru cetățenii Timișoarei… Practic în fiecare sâmbătă și duminică, pe parcursul întregii zile, cei care sunt interesați să achiziționeze produse tradiționale românești, produse agricole și nu numai, au posibilitatea ca în această piață deschisă, inclusiv în contextul acesta trist al pandemiei,… să aibe posibilitate să vină aici și să achiziționeze ce le dorește sufletul” ne declară rectorul Cosmin Popescu, care, și el, a cumpărat, bucuros, de oferta generoasă, trufandalele expuse de producătorii locali.

Mai jos puteți asculta și viziona, pe larg, ce ne-a declarat rectorul USAMVBT referitor la această modalitate de comerț și la proiectele avute în vedere, în această direcție, de universitatea timișoreană:

Alte subiecte :

Decernare, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler directorului general al TNTm

Joi, 28 martie 2024, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a avut loc evenimentul de decernare...

Undă verde pentru construirea unui spital nou în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei și Mehita Fanny Sylla, Manager Regional, Banca Mondială - Corporația Financiară Internațională (International Finance Corporation, IFC) au...

Citește și :