Procesiunea de Florii din Timişoara FOTO-VIDEO

207

Un extrem de frumos obicei a început să fie popular și la noi în oraș. De câțiva ani, în preziua praznicului de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim. Sau Floriile. Asemenea locuitorilor altor orașe dar și a altor culte, și ortodocșii din Timișoara iau parte la Procesiunea Floriilor. Floriile sunt denumite, de asemenea, Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale Ioan, Mitropolitul Banatului, şi cu purtarea de grijă a Preasfinţiei Sale Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Centrul eparhial, în colaborare cu parohiile timişorene şi preoţii din eparhie dar şi cu susţinerea Primăriei Timişoarei, sâmbătă după amează credincioșii timișoreni s-au adunat în trei locuri importante din oraș. Îmbrăcați frumos și cu nelipsite buchete de flori în mână așteptau să se vadă din nou cu preoții lor pentru a porni la drum. Este de fapt un mic dar simbolic drum ce îi apropie de centrul trăirii de suflet ce este Catedrala Mitropolitană.

Cele trei locuri de plecare au fost de la biserica parohiei Iosefin (piața Mocioni sau Piața Küttl) biserica parohiei Timişoara Elisabetin (Piaţa Crucii) și de la sediul Mitropoliei Banatului de pe bulevardul Loga.

Sentimentele participanților au fost împărțite. Cei foarte tineri și copiii erau plini de bucurie că au o zi frumoasă și un eveniment plin de flori în fața lor. Cei ce cunoșteau cu adevărat semnificația momentului aveau o undă de durere în suflet cu gândul la săpătămâna ce va urma. Adică cea numită a Patimilor. Intrarea în Ierusalim de fapt marchează începutul a tot ce va îndura Cel ce se va da pe Sine pentru a răscumpăra toate păcatele lumii. Prin jertfa supremă Mântuitorul se va pune în locul celor pe care atât de mult i-a iubit adică toți oamenii indiferent de păcatele lor.

Odată ajunși la Catedrala Mitropolitană au fost întâmpinaţi de Înaltpreasfinţia Sa, Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, şi de Preasfinţia Sa Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi de preoţii catedralei. Toți credincioșii au participat la slujba Vecernia cu Litie.

Aceasta amintește de cele cinci pâini binecuvântate de Mântuitorul Iisus Hristos în deşert, pâini cu care au fost hrănite cinci mii de persoane care îl urmau.

LĂSAȚI UN MESAJ