11.2 C
Timișoara
marți 23 aprilie 2024

Proceduri ambigue pentru organizatorii de evenimente de tot felul

La o zi după ce au fost impuse măsurile de Guvern în privința organizării de evenimente, au apărut și criteriile după care se împart și se autorizează manifestările.

Potrivit unei informărri transmise de autoritățile centrale, ”evenimentul este definit, în general, ca fiind o activitate organizată într-o locație specifică, cu un scop precis și pentru o perioadă determinată de timp.”

”Mecanismul de transmitere este intotdeauna un factor cheie in planificarea in vederea controlului raspandirii infectiilor. Este stabilit ca Sars-Cov-2 este transmis de la persoana la persoana printr-un contact apropiat cu un individ infectat, simptomatic. Mecanismele exacte prin care se produce transmisia sunt inca neclare, dar se crede ca implica mai multe cai, inclusiv prin picaturi respiratorii si contact direct/indirect cu secretii.

Transmiterea prin modalitatile mentionate presupune in mod clar apropierea fizica de persoanele infectate, fie prin atingere directa, fie prin propulsia picaturilor mari pe o distanta relativ scurta.

Riscurile reprezentate de evenimente sunt cele datorate concentrarii unui numar mare de persoane si includ probabilitatea transmiterii bolii de la persoana la persoana, urmata de raspandirea rapida geografica datorita dispersiei populatiei in timpul si dupa eveniment si exportul bolii la populatii din zone inca neafectate”, aflăm din evaluarea și criteriile aprobate de Guvern.

Astfel, cei care organizează evenimente unde participă sub 1.000 de oameni (cele de peste 1.000 se anulează de drept) trebuie să ia în coonsiderare mai multe caracteristici. Acestea sunt: densitatea mulțimii;

natura contactului dintre participanți (de exemplu, un concert sau eveniment religios, în interior sau în aer liber, amenajarea locului);

dacă la eveniment vor fi prezenți participanți înregistrați și neînregistrați; ocupația participanților și posibila lor expunere anterioară; numărul de participanți care vin din țări sau zone afectate de focare în termen de 14 zile înainte de eveniment; vârsta participanților; deoarece persoanele în vârstă care au afecțiuni co-morbide par a fi afectate mai grav, evenimentele la care participanții fac parte în principal din această categorie pot fi asociate cu transmiterea crescută; tipul sau scopul evenimentului (de exemplu: sportiv, festival, religios, politic, cultural); durata și modul de călătorie al participanților. Dacă durata evenimentului este mai lungă decât perioada de incubație pentru infecția cu coronavirus (14 zile), atunci se așteaptă ca majoritatea cazurilor asociate evenimentului să se produca chiar în timpul desfașurării acestuia. În schimb, dacă durata este mai scurtă, majoritatea cazurilor ar apărea probabil după eveniment, în timp ce oamenii călătoresc și se întorc în comunitățile lor de origine.

 

În acest context se pune întrebarea: cum ar putea organizatorii de evenimente să răspundă și să cunoască atâtea detalii despre participanți. La un corcert, de exemplu, oricine poate cumpăăra bilete on-line și apoi se prezintă pur și simplu la cântare. Când ar putea afla organizatorii toate detaliile cerute de autorități?!

 

Guvernul a întocmit și un tabel unde a catalogat nivelul de risc al unor manifestări. Astfel, în funcție de tipul evenimentului, de locație, de durată sau de numărul de parrticipanți, evenimentele vor fi împărțite în catogorii de risc – scăzut, moderat și ridicat. De exemplu, manifestrile sportive au un nivel de risc moderat, pe când cele religioase au unul ridicat. De asemenea, un concert nu prezintă deccât risc moderat, dar acesta poate crește la ”ridicat” dacă este organizat în spațiu închis sau într-o zonă unde au fost confirmate cazuri de infectare cu COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Program special al Direcției de Evidență a Persoanelor Timișoara

În zilele libere din perioada 1-6 mai 2024, la Direcția de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara va funcționa Biroul înregistrări decese,...

Lucrări la rețelele de apă din Moșnița Veche

Joi, între orele 9 – 16, în localitatea Moșnița Veche, Aquatim va efectua o lucrare de conectare între conducta de apă de pe strada...

Citește și :