Principalul țel politic al UDMR Timiș, păstrarea pozițiilor actuale

237

Cu cât se apropie mai mult vara alegerilor, cu atât politicienii se agită mai mult să-și prezinte ofertele. UDMR-ul local nu pierde timpul și se aliniază la această tendință generală.

Formațiunea ce reprezintă interesele politice ale maghiarilor din Banat strânge rândurile și are planuri mari. Lucrurile merg destul de bine în județ. În aceste zile începe strângerea de semnaturi în cele 32 de localități în care sunt mai mulţi aderenți. Listele nu sunt încă definitive și mai pot apărea unele modificări în ceea ce privește ordinea candidaților. Iar peste încă o săptămână s-ar putea începe adunarea celor minim o sută de semnături în încă cinci sau șase localități.

Președintele Halasz Ferencz a împărtășit țintele prioritare pentru alegeri. Păstrarea celor trei primării conduse de lideri ai formațiunii: Janos Juhasz de la Dumbrava și Csaki Karoly la Tormac. La Otelec se caută încă persoana potrivită care va candida în locul fostului primar ce nu va mai participa la scrutin.

De asemenea se încearcă păstrarea celor trei viceprimari din județ. Sau dacă se poate, chiar ceva mai mulți. Dar aici lucrurile sunt mai nuanțate, deoarece aceste funcții se obțin în urma negocierilor politice și nu rezultă direct din scrutin. Iar cei 36 de consilieri locali din cele 18 localități, ce acum sunt pe funcție, ar trebui să-și conserve pozițiile.

Doi dintre candidați și-au prezentat câteva idei. Protopopul Bisericii Reformate, Fazakas Csaba își încearcă șansele la Consiliul Județean. Sub sloganul „Banatul puternic” dânsul promite o colaborare mai strânsă între consiliile locale și membrii diverselor biserici. O problemă pe care va încerca s-o rezolve va fi cea a finanțării cultelor după un alt algoritm decât cel aplicat acum. În afară de factorul numeric, va încerca atragerea fondurilor și în funcție de patrimoniul imobiliar avut în administrare. Se va încerca o analiză mai amplă a nevoilor bănești după valoarea imobilelor, din care multe sunt monumente istorice.

Profesorul Horvath Remusz încearcă să acceadă în Consiliul Local Timișoara. Aici va încerca să pună accentul pe un învățământ sănatos la toate gradele de școlarizare. Așa vede candidatul o comunitate solidă: dacă are rădacini puternice și va reuși să păstreze tineretul aici, în Banat. Iar din calitatea sa de referent al episcopiei romano-catolice va încerca să ajute programele de întărire a familiilor creștine.

UDMR va continua și în acest ciclu electoral colaborarea politico-administrativă cu minoritățile bulgară, sârbă și ucraineană prin cunoscuta formulă de a folosi doar câte un sfert de mandat pe rând. Cei de pe locul doi de pe listă vor ceda după un an locul în consiliu.

Acesta formulă inedită va funcționa și la Dudeștii Vechi, dar inversată, unde etnicii unguri vor candida pe listele Uniunii Bulgarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ