Primele inundații din vestul țării au afectat deja mai multe gospodării. Codul portocaliu persistă!

914

Precipitaţiile abundente au dus la creşterea nivelului apelor din bazinul hidrografic Crişuri, pe râurile Barcău şi Bistra fiind atinsă cota de inundaţii.

Angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri i-au ajutat pe localnicii din Viişoara şi Suplacu de Barcău cu motopompe pentru a evacua apa din gospodării, iar în localitatea Chiribiş s-a făcut o supraînălţare de dig pe o lungime de 10 metri. Acţiunile s-au făcut împreună cu pompierii ISU şi autorităţile locale.

„Pentru marea majoritate a cursurilor de apă, în ceea ce priveşte debitul şi nivelul, tendinţa este de creştere. O atenţie sporită se solicită pentru râurile Barcău şi Bistra unde, la ora actuală, s-a atins cota de inundaţii aferentă codului portocaliu”, a transmis, printr-un comunicat de presă, directorul ABA Crişuri, Sorin Guler.

Potrivit acestuia, efectivul formaţiilor de lucru din Nuşfalău, Marghita, Sâniob şi Suplacu de Barcău este pe teren, pregătit să intervină dacă este cazul.

În urma precipitaţiilor abundente căzute pe teritoriul bazinului hidrografic Crişuri în ultimele 24 de ore au fost atinse cotele de apărare la 12 staţii hidrometice.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, începând cu ora 6:00 şi până în duminică la prânz, au fost depăşite cotele de apărare în localităţile: Balc, Marghita, Chiribiş, Sărsig (jud. Bihor), Tauţ, Timercea (jud. Arad), Marca, Nuşfalău (jud. Sălaj) şi Ghileşti ( jud. Satu Mare).

În ultimele 24 de ore, cele mai semnificative precipitaţii au fost înregistrate la staţiile hidrometrice din localităţile: Sărsig (23,4 l/mp), Chiribiş (23,5 l/mp), Sălard (25 l/mp), Marghita (22 l/mp), Balc (28,7 l/mp), Marca (22,2 l/mp) şi Nuşfalău (30,7 l/mp).

În multe localităţi, depăşirea cotelor s-a datorat fie excesului de umiditate, ca urmare a precipitaţiilor abundente, fie căderii apei din stratul de zăpadă.

Specialiştii ABA Crişuri aflaţi în teren comunică din 3 în 3 ore cotele, debitele şi precipitaţiile înregistrate în zonele aflate sub incidenţa avertizării hidrologice astfel încât, dacă situaţia o va impune, să se poată interveni prompt.

Avertizarea hidrologică de cod portocaliu rămâne valabilă până luni, 19 martie, ora 12, iar cea de cod galben până luni, la ora 20.

sursa: ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ