Primarul Timișoarei, mesaj către coordonatorul vaccinării: „Nu ne dorim ca aceste centre să fie muzeu”

  95

  Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, îi trimite o scrisoare coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, prin care îi semnalează situația critică a imunizării din Timișoara. Centrele ar fi pregătite, peste 10, dar lipsesc dozele. Mai ales în condițiile în care județul are cea mai mare rată de infectare din țară.

  Așadar, îi cere să repartizeze mai multe doze orașului de pe Bega și îi explică cum vor deveni centrele deja amenajate ”muzeu”. Redăm scrisoarea trimisă guvernanților:

  „Centrul Regional de Distribuție Timișoara a primit cele mai puține doze de vaccin și acest fapt a ridicat semne de întrebare la nivelul opiniei publice. Precum știți probabil județul Timiș este unul dintre cele care-și fac cu conștiinciozitate datoria de a testa, ca urmare rata de infectare a rămas ridicată, în ciuda măsurilor restrictive locale. Vă solicit să analizați posibilitatea introducerii ca criteriu a numarului de reproductie R a virusului Covid-19 în alocarea vaccinurilor pentru județe. Cred că trebuie să intervenim cu vaccinuri în comunitățile unde numărul de infectări este ridicat pentru a controla răspândirea.

  De asemenea, un alt criteriu obiectiv de alocare a vaccinurilor ar putea fi numărul programărilor, adică să alocați un număr mai mare de vaccinuri acolo unde există cerere, care poate fi cuantificabilă în numărul programărilor. Astfel, s-ar înlătura suspiciunea că există distorsiuni subiective în distribuția vaccinurilor către județe. La nivelul Municipiului Timișoara suntem gata în câteva zile să punem la dispoziția Direcției de Sănătate Public toate cele 11 centre de vaccinare ce ne-au fost alocate, dar nu ne dorim ca acestea să fie spații de muzeu.

  Pentru predictibilitate și adaptarea ritmului de deschidere a centrelor de vaccinare la numărul de vaccinuri ce ne sunt distribuite, în condițiile fluctuațiilor generate de producători, avem nevoie de următoarele date, ce ne pot fi furnizate, periodic, prin Direcțiile de Sănătate Publică:

  • o proiecție a numărului de doze ce vor fi repartizate pentru fiecare județ, oraș-centru de vaccinare, lunar

  • o proiecție aproximativă lunară a numărului de centre/fluxuri ce vor fi repartizate județului, respectiv orașelor, nu în ultimul rând pentru a putea planifica detașarea și angajarea personalului medical pentru fiecare centru în parte

  • numărul de doze distribuite la nivel de județ, la fiecare tranșă de vaccin

  • numărul de doze distribuite la nivelul fiecărui UAT care are centre de vaccinare, la fiecare tranșă de vaccin

  • numărul de doze distribuite/administrate/pierdute/stoc final la nivelul fiecărui centru de vaccinare, zilnic

  • numărul de persoane înscrise pentru vaccinare lunar la nivelul fiecărui UAT Avem nevoie de toate aceste date și proiecții pentru a ne putea organiza mai bine, pentru a transparentiza acțiunea de vaccinare și a o face mai predictibilă pentru timișoreni, ceea ce va crește încrederea în stat și în acțiunea de vaccinare. Aveți în mine un partener solid în desfășurarea acestei campanii și consider că noi, autoritățile locale, vă suntem un partener pe care vă puteți baza pentru succesul acestei acțiuni.”

  LĂSAȚI UN MESAJ