20.3 C
Timișoara
luni 25 septembrie 2023

Primarul, nemulţumit de viteza funcţionarilor. Consecinţa: întârzierea reabilitării clădirilor istorice

AdministrațiePrimarul, nemulţumit de viteza funcţionarilor. Consecinţa: întârzierea reabilitării clădirilor istorice

O mare problemă a Timişoarei este aspectul neîngrijit şi degradat a clădrilor istorice. Atât în Piaţa Victoriei, cât şi în Vechea Cetate, dar şi Iosefin sau Fabric există mii de imobile care au nevoie urgentă de reabilitare. Însă, spune primarul, funcţionarii din Primărie nu îşi dau interesul pentru a întocmi documentele necesare ca bugetul local să poată finanţa refacerea faţadelor caselor vechi.

„Nu sunt mulţumit. Sunt uimit de ritmul în care merg lucrurile cu pregătirea punerii în operă a noului cadru legislativ. O parte din funcţionari se mişcă extrem de greoi, mai ales la Direcţia de Urbanism şi la Serviciul Juridic. Durează foarte mult pentru a se da avize, hotărâri de Consiliu Local, diverse materiale. Nu ştiu ce să mai fac cu aceşti oameni să le cresc viteza, să le cresc eficienţa. Sper că în locul celor care pleacă a Consiliul Judeţean să pot găsi oameni cu altă dinamică şi să ajungem la o funcţionare mai bună a aparatului Primăriei”, a declarat edilul șef al Timișoarei.

Edilul-şef aşteaptă cu interes să se aprobe proiectele de reabilitare a primelor trei clădiri din Piaţa Victoriei cu ajutor de 50% din partea Primăriei, aşa cum prevede noua legislație din domeniu adoptată încă de la începutul acestui an.

Ce se întâmplă până la reabilitare?

Aplicarea noii legi prevede mai multe etape. Prima dintre ele este consultarea publicului. Timişorenii sunt aşteptaţi de specialişti la o dezbatere publică, în 27 octombrie 2016.

Punerea în practică a noii legislaţii presupune parcurgerea câtorva etape. Prima dintre ele, care a şi fost stabilită de autorităţi, este stabilitaea zonelor prioritre. Astfel, zona 1 este Piaţa Victoriei, zona Cetate este a doua, carterele Iosefin şi Fabric sunt a treia prioritate, iar zonele secundare pe care acestea din urmă cartiere le conţin sunt pe locul patru.

„Vreau să punctez să nu se stea în aşteptarea sprijinului financiar al Primăriei pentru reabilitarea clădirilor istorice. Primăria se va implica în reabilitarea unui număr redus de clădiri pentru că nu avem bugetul necesar. Noi dăm importanţă clădirilor din Piaţa Victoriei şi din centrul istoric. Timişoara trebuie să ajungă, în 2 – 3 ani, să nu mai aibă clădiri neîngrijite corespunzător în zona centrală. Dar şi în Fabric şi Iosefin, trebuie să nu mai avem astfel de clădri de valoare arhitecturală în paragină”, a conchis primarul.

Acesta ameninţă că cei care nu încep măcar procedurile de refacere a faţadelor degradate vor plăti, de anul viitor, impozite şi de șase ori mai mari.

Alte subiecte :

Ultima mare întreprindere de succes din Timișoara, rămasă pe picioare din epoca comunistă, se află pe buza dezastrului! Societatea are, în prezent, datorii de...

DIICOT Timișoara a scăpat de mega-dosarul devalizării fabricii AEM după ce a constatat că faptele de competența DIICOT s-au prescris. Pentru delapidare și înșelăciune,...

„Prima vilă furată de pe Bulevardul Loga se întoarce în proprietatea Timișoarei” spune primarul Fritz

Primarul Dominic Fritz a anunțat că vila istorică de pe C.D. Loga 52 a fost recâștigată de Primăria Municipiului Timișoara și...

Citește și :