Primăria Reșița explică: ”Pentru proiecte europene de zeci de milioane de euro e nevoie și de contracte cu firme specializate”

602

A circulat în spațiul media în aceste zile, o idee cum că primăriile, deși au propriile compartimente de experți în proiecte europene, precum și specialiști pe achiziții, încheie uneori contracte cu firme specializate la nivel național. Bunăoară, s-a spus, Primăria Reșița are contracte cu Best Tehnology, cu Denkstatt Timișoara și cu Metroul SA București. Lucrurile par să aibă, însă, o logică, potrivit reprezentanților municipalității reșițene.

”Pentru accesarea fondurilor europene derulate prin POR este necesară întocmirea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană care va cuprinde toate proiectele vizate de Municipiul Reșița în perioada 2014-2025, explică în exclusivitate pentru Banatul Azi, Grațian Dobre, expert în cadrul Serviciului Proiecte Europene, Relaţii Internaţionale, Comunicare și Relații Mass-Media. Având în vedere observațiile aduse de ADR la varianta inițială a Strategiei Reșița (2014-2020), a fost contractată societatea Denkstatt pentru optimizarea acesteia, în concordanță cu solicitările ADR și extinderea orizontului de timp necesar implementării măsurilor propuse prin strategie. Planul de Mobilitate Urbană este documentul strategic ce cuprinde elementele necesare alegerii variantei optime pentru transportul public în municipiu. Planul de Acțiune privind Energia Durabilă este documentul strategic ce cuprinde elementele, măsurile și informațiile necesare pentru atingerea economiilor de energie previzionate de Uniunea Europeană până în 2023. Pentru realizarea acestor documente strategice este necesară și recomandată cooptarea unor echipe de experți specializați în diversele domenii care sunt cuprinse de acestea. Astfel de echipe de experți sunt solicitate pentru o durată fixă de timp, în funcție de complexitatea documentului strategic și la intervale relative mari de timp (de regulă șapte ani). Din aceste considerente nu se justifică crearea unui departament intern dedicat acestora, având în vedere considerentele referitoare la specializările necesare experților și costurilor de renumerare a lor. Funcționarii publici din cadrul departamentelor Primăriei Municipiului Reșița au ca și atribuții implementarea propriu-zisă a măsurilor din Planurile Strategice. Departamentele de Proiecte și Achiziții au ca sarcini scrierea și implementarea proiectelor, respective realizarea achizițiilor publice cu respectarea legislației în vigoare.”

Municipiul Reșița dispune de o alocare de fonduri europene prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, pe Axa 4 „Sprijinirea Dezvltării Durabile” cu un buget dedicat de aproape 29 de milioane de euro. În acest context priorități pentru Reșița ar fi cele ce țin de mobilitate urbană durabilă (măsuri pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon in zonele urbane, adică piste de bicicliști/achiziție mijloace de transport ecologice/electrice etc.). Îmbunătățirea mediului urban, revitalizarea orașelor, revitalizarea zonelor urbane (reconversia și refuncționalizarea terenurilor abandonate). Revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate, acțiuni integrate pentru comunități marginalizate prin: clădiri pentru activități educative, culturale și recreative; zone verzi de mici dimensiuni, piețe publice, scuaruri, părculețe etc.; străzi urbane și utilități de bază la scară mică. Investiții în educație, în formare, inclusiv în formare profesională   infrastructura de educație (creșe, grădinițe, licee tehnologice, școli profesionale).

Din perspectiva alocărilor bugetare POR, pe Axa 4, explică Grațian Dobre, Reșița face parte din grupul de orașe din partea de vest, împreună cu Arad, Timișoara și Deva, grupul beneficiind de o alocare totală de puâin peste 150 de milioane de euro. Pentru comparație, grupul de orașe din nord-est, Moldova, dispune de aproape 224 de milioane de euro, dar în acesta intră șase municipalități.

Conform Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Bugetul Operațional al municipiului Reșița este de 79,39 milioane de euro. Acest buget, spune Grațian Dobre, reprezintă practic estimarea capacității de absorbție a tuturor fondurilor europene ale municipiului Reșița. În prezent, Primăria are întocmit un Plan de proiecte care să acopere acest buget.

”Dintre proiectele vizate de Primăria Reșița în perioada următoare, putem enumera, cu toate că lista nu este exhaustivă: reabilitarea energetică a blocurilor din Municipiul Reșița. Reabilitarea energetică a clădirilor din domeniul public al  Municipiul Reşiţa: grădinițe, școli, licee, cămine culturale. Modernizarea transportului în comun, cu amenajarea pistelor de biciclete, trotuare, aliniamente verzi, mobilier urban. Modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public în Municipiul Reşiţa. Reabilitarea Centrului Civic. Implementarea unui sistem integrat de monitorizare a traficului. Amenajarea de piste de biciclete care să inter-conecteze cartierele Reșiței. Reabilitarea şi modernizarea fondului locativ existent. Reabilitarea infrastructurii şcolare Municipiul Reşiţa, cu precădere infrastructura școlară a celor două licee tehnice. Incluziunea socială a persoanelor defavorizate din Municipiul Reşiţa prin măsuri de reconversie profesională, integrare pe piața muncii și în viața comunității, reabilitarea zonelor de agrement și învățământ din Zonele Urbane Marginalizate.”

Actuala echipă de conducere de la Primăria Reșiței este, pare-se, mai aplecată asupra oportunităților generate de banii europeni, spre deosebire de cea precedentă, care, practic, nu a scris niciun proiect serios, în aproape patru ani de mandat.

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. ,,… spre deosebire de cea precedentă, care, practic, nu a scris niciun proiect serios, în aproape patru ani de mandat”…zi sa crapati voi!!?!! Colegiul Economic al Bantului Montan, Centrele sociale ABC si ASB pt batrani si copii, echipamentele pe situatii de urgenta, strada din Calnic, blocurile din Centru..etc!! Pana acu e 6-0 ba incompetentilor si asta pt ca mi lene sa le enumar pe toate…haideti in teren sa vedeti obiectivele astea! Faceti si voi macar atat si dupa puteti comenta!!! Din gura…e usor…da pana la urma ,,gura bate .uru”

LĂSAȚI UN MESAJ