Primari, atenție la canale și rigole!

156

Lunile de toamnă, ce sunt potențial mai ploioase decât altele din an, pot aduce necazuri precum băltirile de apă în intravilan sau pe terenurile agricole sau, chiar mai rău, inundațiile. Primarii localităților au obligații pentru prevenirea acestor neajunsuri dar în general sunt doar literă moartă în hârtii și legi uitate. Tocmai în acest context se face un apel pentru a trece cu bine sezonul cu precipitații.

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) atrage atenţia autorităţilor locale şi cetăţenilor să asigure secţiunile de scurgere a apelor, având în vedere prognoza meteo pentru perioada noiembrie 2016, care estimează cantități de precipitații ce se pot situa peste normele multianuale în spaţiul hidrografic Banat.

În acest sens, ABA Banat aminteşte tuturor primăriilor că, pe raza localităţilor, realizarea şi întreţinerea corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale, precum ş întreţinerea cursurilor de apă (cursuri principale de apă şi a afluenţilor acestora) sunt măsuri obligatorii şi absolut necesare, conform legislaţiei în vigoare. Primăriile au obligaţia să organizeze periodic acţiuni pentru îndepărtarea materialului lemnos şi a deşeurilor din albiile cursurilor de apă, inclusiv de pe formaţiunile torenţiale şi mai ales din secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor.

„Este foarte important ca, atât primăriile, cât şi cetăţenii, să conştientizeze necesitatea acţiunilor preventive pentru a evita pe cât posibil eventuale revărsări în cazul unor precipitaţii abundente. Toate aceste responsabilităţi sunt foarte bine sintetizate în Manualul Primarului, document care prezintă măsurile preventive, operative şi de reabilitare în situaţii de inundaţii sau de secetă hidrologică“, a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Astfel de acţiuni preventive sunt importante întrucât elimină posibilitatea unor blocaje artificiale pe cursurile de apă.

LĂSAȚI UN MESAJ