24.1 C
Timișoara
sâmbătă 13 aprilie 2024

Prețul gazelor a explodat, astăzi, pe bursa de la București

Prețul gazelor naturale cu livrare în viitor a crescut azi dramatic la Bursa Română de Mărfuri (BRM), dar pe fondul unor volume relativ modeste.

Gazul cu livrare în luna aprilie s-a tranzacționat azi la prețul de 800 de lei/MWh, în contextul în care precedenta tranzacție pe acest produs s-a făcut la data de 1 martie, la prețul de 508 lei/MWh. A fost făcută însă o singură tranzacție, cu doar 4.500 MWh.

Gazul cu livrare în al doilea trimestru al acestui an s-a tranzacționat azi cu 775 de lei/MWh, în creștere de la 740 de lei ieri, și s-a făcut, la fel, o singură tranzacție, cu 18.200 MWh

Pentru gazul cu livrare în al treilea trimestru al acestui an, tranzacțiile s-au făcut azi la 715 lei/MWh, de la 551 de lei în data de 1 martie, când s-a făcut ultima tranzacție cu acest produs. Au fost făcute două tranzacții azi, pe un volum de circa 26.000 MWh.

A avut loc și o tranzacție cu livrare în al doilea semestru al acestui an, încheiată la 625 de lei/MWh .

Așadar, și prețurile de la noi sunt în creștere, la fel ca pe piețele europene, în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor occidentale asupra Rusiei. Spre exemplu, prețul gazului cu livrare în aprilie era la Central European Gas Hub (hub-ul vienez de referință pentru zona noastră), de 180 de euro (900 de lei)/MWh – ultimul preț, valabil la ora redactării acestei știri.

Amintim că, potrivit intențiilor anunțate de oficialii de la București, de la 1 aprilie va intra în vigoare un nou mecanism de protecție a consumatorilor români, casnici și comerciali, care va păstra, pentru un an, prețurile plafonate la nivelul de acum: 310 lei/MWh pentru consumatorii casnici cu un consum annual de până la 1 MWh, și 370 de lei/MWh pentru cei comerciali cu un consum de până la 28.000 MWh. Plafoanele sunt pentru prețurile finale, cu toate taxele, iar consumul luat în calcul este cel de anul trecut, 2021.

În ceea ce privește aprovizionarea cu gaze, deocamdată România nu are de suferit. Potrivit datelor Transgaz, România consumă azi circa 42 de milioane de metri cubi de gaze, dintre care 7 din immport. Se importă pe la Isaccea, la granița cu Ucraina (toată ziua) și prin cele două puncte de interconexiune cu Bulgaria – Negru Vodă și Giurgiu, fluxul fiind activ pe aceste două puncte pentru 13 ore.

Sursa: https://www.economica.net

Alte subiecte :

Pe bulevardul Cetății se va desfășura evenimentul „Străzi pentru Comunitate”

Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier în data de 14.04.2024, pe Bulevardul Cetății, în...

Un medic reputat s-a sinucis în spitalul în care profesa

Medic de la Institutul de Boli Cardiovasculare C. C Iliescu s-a sinucis Colegii și pacienții încă nu pot înțelege gestul medicului, care era descris drept...

Citește și :