PRESIUNI sindicale pentru reintroducerea IMPOZITULUI PROGRESIV! Ce spun analiștii din Timișoara?

256

Confederația sindicală Cartel Alfa, face presiuni pentru reintroducerea impozitului progresiv în țara noastră menită să ducă la ”dezpovărarea salariațiilor și a micilor contribuabili”. Potrivit hotnews.ro, sindicaliștii de la Cartel Alfa, susțin că măsura ar ajuta la eradicarea sărăciei. În ciuda presiunilor făcute de una dintre cele mai importante confesderații sindicale din România, partidele nici nu vor să audă despre o astfel de măsură.

Reputatul analist economic timișorean Nicolae Țăran spijină reîntoarcerea României la o cotă de impozitare progresivă, așa cum există în lumea occidentală, măsură care ar duce la scăderea sărăciei. ”Ar trebui practicată o impozitare progresivă a veniturilor şi a profiturilor, deoarece actuala “cotă unică” pe venit şi pe profit a determinat două disfuncţii majore: polarizarea extrem de inechitabilă a veniturilor din muncă şi din capital, respectiv o creştere fără precedent a consumului în detrimentul economisirii şi a investiţiilor (82% din veniturile suplimentare câştigate în ultimii cinci ani prin introducerea cotei unice au ajuns în consum)” spune profesorul Nicolae Țăran.

Din această perspectivă, este extrem de necesară o evaluare sistematică a caracterului licit al tuturor veniturilor dobândite de persoanele fizice, ceea ce presupune, fără excepţii, atât declararea pe propria răspundere a cuantumului acestor venituri, cât şi verificarea validităţii acestor declaraţii de către autorităţile fiscale şi nu de către DNA, ANI sau SRI. În al doilea rând, ar trebui promovate politici de contracarare a recesiunii şi de creare de noi locuri de muncă mai ales în judeţele cele mai afectete de sărăcie (Vaslui, Botoşani, Giurgiu, Călăraşi, Teleorman, Olt, Suceava, Neamț şi Mehedinţi)” mai opinează Nicolae Țăran.

Sindicaliștii de la Cartel Alfa, se chinuie de 11 ani să demonstreze că ipozitul în ”cotă unică” ajută doar marilor corporații nu și salariaților, care sărăcesc pe zi ce trece. Conducerea Cartel Alfa insistă să creadă că „una dintre cauzele creșterii numărului salariaților săraci vine din faptul ca în 2005, acum mai bine de zece ani, România a ales un sistem fiscal bazat pe o cotă unică de impozitare a veniturilor.” Sindicaliștii se bazează pe faptul că alegerile generale bat la ușă. Ca atare, Cartel Alfa vine cu propunerea reintroducerii impozitării progresive, în contextul în care Occidentul implementează această măsură cu succes.

LĂSAȚI UN MESAJ