Președintele României l-a decorat pe ultimul partizan anticomunist din Munţii Banatului

548

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat miercuri, 3 august, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, trei foşti deţinuţi politici: Elena Arnăuţoiu, Nicolae Ciurică şi Nicolae Tomaziu.

”Vă felicit pentru această distincţie, care răsplătește curajul de necontestat de care aţi dat dovadă împotrivindu-vă regimului comunist! Se spune că «rezistenţe mari şi piedici mari se opun în lumea asta numai unei voinţe mari».
Sunteţi un monument de jertfă şi suferinţă, un simbol în viaţă al opoziţiei faţă de regimul totalitar, drept pentru care vă asigur de preţuirea mea şi a generaţiilor de astăzi. (…)
Este o onoare să decorez, astăzi, trei persoane cu vârste cuprinse între 85 şi 100 ani, dar care îşi poartă anii cu atâta nobleţe şi seninătate” – a spus președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul ceremoniei de decorare a trei foști deținuți politic.

original_ceremonia_de_decorare_a_unor_fosti_detinuti_politic_3_august_2016_5Elena Arnăuţoiu este sora lui Toma şi Petre Arnăuţoiu, care au condus grupul de rezistenţă anticomunistă din comuna Nucşoara, judeţul Argeş.

Nicolae Tomaziu este ultimul supravieţuitor al lagărului de muncă de la Canalul Dunăre-Marea Neagră și a împlinit 100 de ani în 2016. În 1947, a fost arestat pentru uneltire împotriva ordinii sociale, fiind condamnat la şapte ani de închisoare, pe care i-a petrecut la Jilava, Văcăreşti şi Canal.

Nicolae Ciurică este ultimul supravieţuitor al rezistenţei anticomuniste din Munţii Banatului şi a trăit în munţi, timp de 4 ani, vânat de securitate și de miliţie, alături de colonelul Uță.
Originar din Mehedinți, s-a născut în 1931, în satul Titerlești, foarte aproape de Baia de Aramă.
În 1948, a fost arestat și, fără a fi judecat, a fost condamnat administrativ. A executat cam un an și jumătate de închisoare.
Pe 22 aprilie 1954, în joia Paștelui, a fost iar prins, a fost judecat și condamnat la 25 de ani de închisoare. A executat 10 ani, fiind grațiat odată cu ceilalți deținuți politici, în 1964.
S-a căsătorit și a trăit de atunci la Teregova.

LĂSAȚI UN MESAJ