Preşedintele Klaus Iohannis, în vizită în Israel, are ambiţia de a face din România un centru regional de promovare a Holocaustului

237

Din data de 8 martie a acestui an, România preia Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, fiind desemnată de ceilalți 31 de membri ai Alianței.

Încă din ajunul evenimentului, preşedintele Klaus Iohannis se află în Israel, unde a fost primit de omologul său, Reuven Rivlin, iar până vineri, când se încheie vizita de stat, va mai avea întâlniri cu premierul Benjamin Netanyahu, cu patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului, Theophilos al III-lea, cu lideri ai Parlamentului israelian, cu alte oficialităţi, cu reprezentanţi ai diasporei române, dar va vizita şi teritoriile palestiniene.

„Pe 8 martie, România va prelua preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului. Acest fapt reflectă puternicul nostru angajament faţă de trecut, faţă de comemorarea victimelor (…) Avem ambiţia să devenim un centru regional de promovare a educaţiei cu privire la Holocaust şi de combatere a antisemistimului. Încrederea, prietenia şi solidaritatea care există între ţările noastre mă îndreptăţesc să fiu optimist cu privire la consolidarea relaţiilor dintre popoarele noastre în următorii ani”, a declarat Klaus Iohannis de la Ierusalim.

Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (Internațional Holocaust and Remembrance Alliance/I.H.R.A.) este o organizație inter-guvernamentală, creată la inițiativa premierului suedez Goran Persson, în 1998. Obiectivul principal al I.H.R.A. este de a încuraja activități legate de promovarea educației, a comemorării și a cercetării Holocaustului în statele membre, dar și în alte țări interesate, precum și de a asigura sprijinul politic necesar în vederea materializării acestora.

MAE are în vedere acest sens organizarea de expoziţii, comemorări, simpozioane, dar există şi nişte planuri preliminare pentru a crea un muzeu al istoriei evreilor din România.

LĂSAȚI UN MESAJ