Premierul rus Medvedev invocă spectrul unui război mondial

69

Premierul rus Dmitri Medvedev, aflat în Germania cu ocazia Conferinţei de securitate de la Munchen, invocă spectrul unui război mondial.

Întrebat, în cursul unui interviu acordat publicaţiei germane Handelsblatt, despre propunerea Arabiei Saudite privind declanşarea unei operaţiuni terestre masive în Siria, Dmitri Medvedev a răspuns: „Toate părţile ar trebui să se aşeze la masa negocierilor, în loc să declanşeze un nou război mondial…”

Declaraţia premierului rus vine în contextul în care ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că Turcia și Arabia Saudită ar putea iniția o operațiune terestră împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria, iar Riadul va desfășura avioane de vânătoare la o bază în Turcia.

„Dacă există o strategie (împotriva SI), atunci Turcia și Arabia Saudită ar putea participa la o operațiune terestră”, a afirmat șeful diplomației turce, adăugând că „Unii afirmă că Turcia este reticentă în a lua parte la lupta împotriva Daesh (acronimul arab al SI). Însă Turcia este cea care a venit cu cele mai concrete propuneri”.

Potrivit lui Cavusoglu, Arabia Saudită, care a devenit în ultimele luni unul dintre cei mai apropiați aliați ai Turciei, va desfășura avioane de vânătoare la marea bază militară din Incirlik, în sudul Turciei, unde se află deja avioane ale coaliției condusă de SUA. Responsabili saudiți „au venit și au efectuat cercetări la bază. Pentru moment, nu este clar câte avioane vor fi desfășurate”, a spus Cavusoglu.

„Americanii şi partenerii noştri arabi trebuie să se gândească de două ori asupra acestei iniţiative. Vor un război permanent? O victorie rapidă nu este posibilă, pentru că în lumea arabă sunt mai multe fronturi”, a precizat premierul rus Dmitri Medvedev.

Orice fel de operaţiune terestră, în general, conduce la război permanent. Priviţi ce s-a întâmplat în Afganistan şi în alte ţări, ca să nu mai vorbesc de Libia”, a subliniat premierul Rusiei. Libia este în stare de anarhie după ce regimul Muammar Kadhafi a fost înlăturat în anul 2011 printr-o revoltă violentă susţinută de NATO.

Tot la Munchen, premierul rus, Dmitri Medvedev, a acuzat Occidentul că declanşează un nou Război Rece, prin politicile NATO faţă de Rusia, şi că sancţiunile suplimentare care vor fi impuse statutului rus după anexarea peninsulei Crimeea vor agrava şi mai mult tensiunile ruso-occidentale.

Comentariile lui Medvedev au venit după ce Stoltenberg a declarat că drept reacţie faţă „de insistenţele Rusiei, care destabilizează securitatea în Europa”, Alianţa Nord-Atlantică „nu doreşte declanşarea unui nou Război Rece, dar în acelaşi timp reacţia noastră trebuie să fie una fermă”.

LĂSAȚI UN MESAJ