Prejudiciu de 34 de milioane de dolari! Percheziţii în 9 judeţe şi în Bucureşti pentru destructurarea unei reţele specializate în fraude informatice

524

Nu mai puțin de o sută de oameni ai legii români, însoțiți de agenți ai Secret Service din SUA, au luat cu asalt locuințele și sediile de firmă, din București și alte 9 județe din țară, ale unor membrii ai unei rețele specializate în fraude de tip informatic. Prejudiciul se ridică la peste 34 milioane de dolari, potrivit Agerpres.

Autoritățile române au dat curs unei cereri de asistenţă judiciară internaţională transmisă de Secret Service (Statele Unite ale Americii), Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea DIICOT, derulând investigaţii privind un grup de români implicat în diferite forme de fraudă informatică şi spălarea banilor. Victimele erau cetăţeni americani, iar prejudiciul cauzat se ridică la aproximativ 34.000.000 de dolari. Cercetările au arătat faptul că activitatea infracţională a persoanelor implicate ar fi început în anul 2016.

Cum operau escrocii? Prin intermediul unor site-uri de comerţ electronic, membrii grupului ar fi postat anunţuri cu marfă care în realitate nu exista, convingând victimele să trimită bani pentru bunurile comandate (inexistente). În urma solicitării primite de la autorităţile competente din Statele Unite ale Americii, aproape 100 de poliţişti din structurile de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Craiova, Cluj, Ploieşti, Piteşti, Olt, Ilfov, Ialomiţa, Teleorman şi Vâlcea, sub coordonarea DIICOT, au efectuat 27 de percheziţii la domiciliile şi reşedinţele persoanelor vizate.

„În urma acţiunii, au fost ridicate sau indisponibilizate 51 de telefoane mobile, 8 HDD-uri, 40 de memory stickuri, 32 de laptopuri, 12 tablete, 5 de unităţi centrale PC, 86 de medii optice (CD/DVD), un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie şi 2 autoturisme (în valoare aproximativă de 61.000 de euro). De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de dolari şi 5.500 de franci elveţieni”, se arată în comunicatul IGPR.

sursa: evz

LĂSAȚI UN MESAJ