15.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Prefectul amenințat de un nevăzător: o să protestez pe termen nedeterminat!

Un nevăzător reșițean protestează în fața Prefecturii pentru dreptul la exercitarea profesiei. După ce viața l-a pus la grea încercare, luptă acum cu un sistem care îngenunchează orice aspirație spre un trai decent prin forțe proprii.

Sorin Iuga Preda este un nevăzător reșițean, de profesie masor. Rămas fără loc de muncă, singura soluție, într-o societate în care persoanele cu handicap sunt discriminate, a fost să solicite sprijinul autorităților pentru a-și putea exercita în continuare profesia.

Rezultatul, spune nevăzătorul, o totală nepăsare. Prin urmare, Sorin Iuga a decis ca în data de 11 decembrie 2017 ora 9 să protesteze în fața Prefecturii județului Caras-Severin. Protestul va fi pe durata nelimitata, până la rezolvarea situației.

Povestea lui este povestea oricărui tânăr român sortit să fie ”altfel” decât ceilalți și să poarte o luptă aspră cu viața. După absolvirea liceului, a studiat doi ani pentru a putea profesa ca masor. Nu i se întinde nici o mână ca să fie angajat, fiind nevoit să-și facă loc printre multitudinea de maseuri, 2 mii doar în rândul nevăzătorilor.

Până în 1990 erau înregistrați între 16 mii și 20 de mii de nevăzători la nivel național, majoritatea încadrați în munca: la masaj și la alte meserii: cartonaj, perii, împletituri, telefonie. În ultimii 27 de ani, însă numărul nevăzătorilor a crescut cu 400%, în mod suspicios, după părerea lui Sorin Preda.

”La ora actuală, în România, sunt peste 82 de mii de nevăzători, dintre care doar aproximativ 200 mai sunt încadrați în muncă. Din păcate, nu și-a pus nimeni în mod serios întrebarea, de ce în 27 de ani numărul nevăzătorilor a crescut cu 400%, dacă avem în vedere că numărul copiilor este în scădere”.

Nevăzătorul nu vrea mila autorităților, ci să fie găsite soluții prin care cei ca el să poată profesa cu demnitate, nu să fie aruncați în rândul asistaților social.

”La nivel mondial, s-au făcut progrese enorme legate de tehnologie, pentru a ajuta nevăzătorii să aibă acces la informații și posibilitatea de a profesa în mai multe domenii. În România, autoritățile, datorită nepăsării și ignoranței, i-au catalogat pe nevăzători ca pe niște ființe neputincioase, care trebuie să fie asistate și hrănite de la buget. Total neadevărat! Nevăzătorii au potențial mintal și pot contribui la buget, nu numai să consume. Legea 448/2006 este un basm bun de spus copiilor la creșă. Cei care au făcut-o habar nu au ce înseamnă un handicapat. Categoriile de persoane cu dizabilități sunt fiecare cu specificul ei. Dacă nu se ține cont de acest lucru, această lege discriminează în special pe nevăzători”, mai spune Sorin Preda.

Dacă nu se vor lua măsuri urgente, care să faciliteze încadrarea în muncă a nevăzătorilor, maseurul crede că soarta lui și a altora asemenea lui va fi similară celor de la începutul secolului IX când nevăzătorii cerșeau pentru a-și câștiga existența.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Președintele CCIA Timiș a deschis FoodIntelForum București 2024

Miercuri, 24 aprilie, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la deschiderea oficială a celei de-a...

Instruirea continuă a asistenții personali de la Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara a organizat miercuri, 24 aprilie, o sesiune de instruire profesională a asistenților personali ai persoanelor cu handicap,...

Citește și :