Practici anticoncurenţiale la AEM. Cum a scăpat de o uriaşă amendă societatea timişoreană!

397

Una dintre cele mai mari şi vechi societăţi din Timişoara, AEM, a scăpat de o amendă uriaşă de la Consiliul Concurenţei. Asta pentru că reprezentanţii firmei au preferat să îşi „toarne” partenerii în schimbul clemenţei. Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei, 6 societăţi comerciale din domeniul energiei au fost sancţionate cu 73 de milioane de lei pentru practici neloiale. Societatea din Timişoara a fost acuzată că a făcut o înţelegere cu o altă firmă pentru ca lucrările scoase la licitaţie să ajungă în mod egal la cele două.

„Consiliul Concurenţei a constatat existenţa unei înţelegeri între AEM S.A. şi ELECTROMAGNETICA S.A. constând în împărţirea licitaţiilor organizate de către FDEE Electrica Muntenia Nord S.A. şi FDEE Electrica Transilvania Sud S.A. pentru atribuirea contractelor pentru lucrări de modernizare a contorizării energiei electrice la blocurile de locuinţe din zona de activitate a filialelor respective, în perioada 22 octombrie 2010 – 27 iulie 2012. Pentru a scăpa de amendă reprezentanţii AEM au ales să ofere informaţii autorităţilor despre modul în care se împărţeau licitaţiile. AEM S.A., participantă la ambele pratici anticoncurențiale, a aplicat la programul de clemenţă, aducând dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, şi a primit imunitate la amendă. Politica de clemenţă, instrument foarte utilizat în statele Uniunii Europene, permite Autoritaților de Concurență să aplice un regim mai favorabil companiilor implicate în înţelegeri anticoncurenţiale și care cooperează în vederea descoperirii şi sancţionării acestor practici ilegale.”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului Concurenţei.

O altă firmă care are sediul în Timiş a primit o amendă de 11,2 milioane de lei. Este vorba despre Elster Rometrics SRL, din Giarmata, şi sancţiunea a fost aplicată tot pentru practici neconcurenţiale.

LĂSAȚI UN MESAJ