12.1 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Povestea fascinantă a hotelului timișorean aflat sub semnul blestemului

Într-o dimineaţă de ianuarie a anului 1889 doi tineri amanţi sunt găsiţi morţi la finalul celei care se va dovedi ultima escapadă amorosă a cuplului. Ea, o fată de doar 17 ani, însărcinată cu iubitul său. El, un bărbat căsătorit, arătos şi bine clădit, şi-a împuşcat mai întâi amanta apoi s-a sinucis. Până aici o simplă întâmplare de Fapt divers din paginile ziarelor. Doar că bărbatul era prinţul Rudolf, moştenitor al tronului Austro-Ungariei, unicul fiu al împăratului Franz Joseph. Vestea a explodat, noteză mercytimisoara.com.

Ştirea finalului tragic al prinţului moştenitor a ajuns şi la Timişoara. Mulţi au aflat vestea răsfoind paginile gazetelor într-un restaurant elegant din centrul oraşului. Restaurant, hotel şi cafenea, spaţiul se afla în clădirea teatrului, finalizată în 1875. Era situat pe strada Alba Iulia de astăzi, avea 90 de camere de închiriat şi purta chiar numele prinţului defunct: Kronprinz Rudolf (Prinţul Moştenitor Rudolf).

Kniestück, stehend, halb links; vor sich in den Händen Körbchen mit Blumen. rudolf-i
Sinucidere din dragoste sau asasinat politic? Prințul Rudolf avea idei progresiste, fiind incomod chiar şi pentru propriul tată. Ceruse Papei anularea căsătoriei cu fiica regelui Belgiei, iar aventura cu mult mai tânăra baroneasă Marie Vetsera nu îi aducea niciun serviciu de imagine. Indiferent de împrejurările morţii, numele prinţului era de rău augur, iar hotelul timişorean din clădirea teatrului trebuia să îşi schimbe denumirea.

Un nume şi un început nou

Astfel, începând cu anul 1889, cel mai mare hotel din Timişoara a fost redenumit Kronprinz Ferdinand. De data aceasta este vorba despre Franz Ferdinand, nepotul lui Franz Joseph, cel care după moartea vărului său Rudolf a devenit succesor la tronul imperiului. Nici destinul acestuia nu a fost mai puţin tragic.

Franz Ferdinand a fost asasinat în 1914, împreună cu soţia, la Sarajevo. Întâmplarea a declanşat Primul Război Mondial şi a schimbat pentru totdeauna destinul Europei şi al lumii. Şi destinul celui mare mare hotel din oraşul de pe malul Begăi urma să se schimbe. După ce a purtat două nume parcă blestemate, în ultimii ani de funcţionare acesta a fost denumit, simplu, Kron Prinz.

Sursa: mercytimisoara.com

Alte subiecte :

Citește și :