Portret de campion – Estera Dobre e în topul județului Timiș

515

Luptătoarea Estera Dobre Tămăduianu este din nou cel mai valoros sportiv al județului Timiș, la zece ani distanță de precedenta performanță. Sportiva în vârstă de 30 de ani a realizat cel mai important rezultat din 2017 pentru cluburile timișene: o clasare pe locul 5 la Campionatul Mondial.

Luptătoarea din Jimbolia pusese în cui echipamentul, sătulă de ultimele neîmpliniri și de sărăcia din sportul românesc. Soarta avea însă alte planuri pentru Dobre, care a ajuns printr-un cumul de factori la Campionatul Mondial și a fost la o victorie de o medalie. A pierdut meciul pentru medalia de bronz și a încheiat pe locul 5 turneul din luna august. Acesta rezultat a fost dublat de un loc doi la Cupa Europei, alături de echipa României.

”Renunțasem pentru o perioadă la lupte, m-am și angajat, dar continuam să merg la sală să mă antrenez. Antrenorul m-a convins să mă reapuc. Mi-a plăcut că nu era o presiune pe mine și așa am acceptat. Și cu două săptămâni înainte de competiție am fost chemată la lotul național după ce titulara categoriei s-a accidentat. Avem temeri să nu fiu carne de tun la Campionatul Mondial dar a ieșit mult mai bine decât m-aș fi așteptat. Am câștigat 3 meciuri și apoi m-am lovit la genunchi, în semifinale am fost la capacitate redusă iar în meciul pentru bronz abia îmi puteam mișca piciorul. Se putea mult mai mult și o lună de zile îmi tot reveneau în memorie flashuri anumite momente”, explică sportiva în vârstă de 30 de ani.

Planuri pentru Olimpiada din 2020

Jocurile Olimpice rămân principalul obiectiv pentru Estera. Chiar dacă până în 2020 mai sunt destule competiții importante, miza o reprezintă Olimpiada. ”Tot ce construiesc și pregătesc e pentru Olimpiadă. E obiectivul principal și să dea Dumnezeu să fie o medalie. Cu siguranță mă voi bate și la Europene și Mondiale, dar fără o presiune a unui rezultat imediat. Am fost inclusă în Programul Samurai al MTS-ului și asta îmi aduce o liniște în plus”, continuă Estera Dobre.

Programul Samurai este unul menit să asigure o indemnizație lunară sportivilor clasați în top 6 la Campionatele Mondiale. Scopul este de a-i motiva să pregătească și mai bine pentru următoarea ediție a CM. Iar luptătoarea din Jimbolia este printre puținii sportivi români incluși în acest program.

Când vorbești cu Estera nu poți să ocolești subiectul legat de cea mai neagră perioadă din viața ei: suspendarea pentru dopaj. Este o amintire care o urmărește și acum la mai bine de patru ani de la verdictul dur al forului internațional. ”O chestie de asta te poate marca pe viață. Încerc să uit acel episod dar nu pot. Poți spune că îți schimbă viața pentru că acum sunt atentă la orice. La ce creme folosesc, la ce mănânc și unde mănânc… Și perioada revenirii a fost foarte grea. Nu mai știam să gestionez emoțiile; parcă nu mai știam să concurez. Eram trântită una după alta, rezultatele nu veneau. Așa am ajuns de mă trezeam într-o situație de a vegeta sau a renunța”, își amintește campioana.

Despre legăturile cu Timișoara și Jimbolia Estera Dobre este sinceră. Nu o mai leagă decât familia pentru că în rest vestul țării nu știe să o atragă. Este legitimată la CSM Timișoara, însă cu colegii de club se întâlnește doar la concursuri.

”Eu chiar dacă locuiesc acum în București însă acasă mă simt cu adevărat la Timișoara. Aș vrea ca Timișoara să realizeze că are multe valori și trebuie să le susțină. Nu știu de ce un oraș ca Timișoara atât de puternic economic nu poate să susțină sportul și sportivi. Nimeni nu se gândește la sportivi nici când sunt în activitate, nici după ce își încheie cariera. Nu vreau să deschid cutia asta pentru că sunt multe nemulțumiri…”, a încheiat Dobre pe care o așteaptă încă o dezamăgire.

La decernarea premiilor județene din 20 decembrie, alături de diploma de cuviință va primi doar câteva sute de lei, cât să ajungă să își plătească benzina de la București și înapoi. Și asta pentru că s-au modificat normele cu privire la premierile făcut de Primării și CJ-uri și astfel fondul de premiere a scăzut dramatic.

Viața bate filmul…

Cariera ei poate fi subiect de carte sau a unui film de succes de la Hollywood. Provenită dintr-o familie cu 17 copii din Jimbolia, ea și-a făcut o intrare fulminantă în lupte. A început la 15 ani pentru a slăbi și rapid a început să câștige concursuri la categoria ei de vârstă pentru CSȘ Jimbolia.

La 20 de ani era deja vicecampioană europeană de seniori și s-a transferat la CSM Sf. Gheorghe. Au urmat alte cinci medalii de argint la Europene înainte de a fi suspendată doi ani după un control antidoping picat. S-a vorbit atunci despre o răzbunare a uneia dintre colegele de la lotul național.

A revenit în 2015 pentru CSM Timișoara, club pentru care evoluează și în prezent și a reușit să se ridice la același nivel de performanță. A avut șansa de a lupta pe bani mulți, primind oferta de a fi naturalizată în Azerbaidjan pe care a refuzat-o pentru că nu concepe să lupte pentru altă țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.