Pompierii profesioniști ai Continentalului pot interveni oriunde în județ. VIDEO

57

Pe timpuri, deși cu mijloace mai precare, marile fabrici și uzine aveau câte o formațiune de pompieri. Aceștia aveau un rol mai mult auxiliar în cazul unor incendii, dar totuși sunt destule cazurile în care s-a reușit stăpânirea eficientă a unor situații extreme până la sosirea pompierilor militari.

Structura economiei s-a schimbat mult, dar acele necesități sunt în vigoare și azi chiar mai mult decât în anii apuși.

În vară, cam prin iunie, vor apărea noi norme legale ce vor stabili statutul și activitatea unor formațiuni de pompieri în afara celor din cadrul inspectoratului de specialitate, după cum a explicat maiorul Codruț Brîndușoiu de la ISU Banat.

Chiar înainte de aceste noi reglementări, compania Continental a luat deja măsuri. Fiind o companie tehnologică ce lucrează cu anvelope, dar și cu multe alte materiale inflamabile, a înființat un serviciu privat de urgență cu nimic mai prejos decât orice formațiune militară a statului.


Cu o investiție de circa 400.000 de euro au reușit dotarea firmei cu două autospeciale de mare capacitate de ultimă generație ce pot lucra cu 5000 de litri de apă,dar și de spumă. Pe lângă acestea au mai achiziționat și un utilaj de tip ”turbosuflantă cu jet de ceață de apă” ce poate lucra și la interioare. Din aceiași bani s-a achiziționat și un corp de clădire care va deveni, după renovarea necesară, o modernă stație de pompieri dotată cu tot ce este necesar.

Directorul fabricii de anvelope Sorin Samonid este foarte încântat de noua brigadă formată din 22 de pompieri profesioniști ce au urmat cursuri de perfecționare pentru lupta cu incendiile. Fiecare utilaj va fi deservit de o echipă de trei persoane, în trei schimburi. Între aceștia se află și o doamnă care are o vastă experiență în fabrică, dar care acum și-a schimbat meseria.

Pe lângă acești specialiști ce vor veghea non-stop să nu apară situații extreme mai sunt și alți angajați ai fabricii care sunt la fel de bine pregătiți și pot interveni la nevoie. Aceștia sunt în număr de 48 și sunt voluntari.

Echipa va putea interveni la orice incendiu de pe platforma industrială Continental, dar și din împrejurimi, atât independent, cât și în cooperare cu cei de la ISU Timiș. Este bine de știut că o intervenție rapidă în primele momente poate fi un factor hotărâtor pentru reducerea pagubelor. La toate utilajele se mai adaugă acea sursă de apă intangibilă ce este obligatorie la un astfel de obiectiv pentru a nu rămâne fără apă la nevoie.

Brigada de pompieri și utilajele sunt mai mult decât necesare dacă se are în vedere faptul că acum firma Continental se întinde pe circa 48 de hectare de teren industrial și are nenumărate depozite cu materiale inflamabile.

Demn de reținut este faptul că pregătirea și utilajele avute în dotare pot permite, ca la solicitarea pompierilor militari, echipele de la Continental să acționeze oriunde în județ.

”Noul serviciu asigură un nivel de siguranță pe întreaga noastră platformă industrială, prin îmbunătățirea timpilor de reacție și intervenție în eventualitatea unui incendiu. În plus, datorită echipei suficient de numeroase și a celor două autospeciale de intervenție, putem acționa și în restul județului, în caz de situații de urgență, la solicitarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat”, a declarat Sorin Samonid, directorul fabricii de anvelope Continental din Timișoara.
„Echipa noastră este alcătuită în acest moment dintr-un cadru tehnic PSI, un șef serviciu, 10 șoferi de autospecială și 10 servanți pompieri angajați. Pentru a participa la intervenții, atât privind limitarea și stingerea incendiilor, cât și pentru deblocarea și salvarea unor persoane în cazul unei situații de urgență, au mai fost calificați ca servanți pompieri cu cumul de funcții un număr de 42 de angajați Continental din ariile de producție. Personalul calificat din echipa de intervenție este instruit cu o frecvență lunară” a declarat Nadia Ciuhat, manager ESH (Mediu, Siguranță și Sănătate) în cadrul fabricii de anvelope.

LĂSAȚI UN MESAJ