Polonia primeşte un nou avertisment din partea Consiliului Europei, privind statul de drept

109

Comisia de la Veneția – un organ consultativ al Consiliului Europei – a avertizat Varșovia contra riscurilor pentru statul de drept reprezentate de reformele ei ce paralizează Curtea Constituțională.

Comisia descrie Polonia ca fiind într-o situație de „criză constituțională”. Ea subliniază că „atât timp cât Curtea Constituțională nu își poate continua activitatea în mod eficient, nu numai statul de drept, dar și democrația și drepturile omului sunt în pericol”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Rafal Bochenek, a confirmat sâmbătă primirea acestui document, insistând în același timp că „nu a fost încă pregătită o decizie finală” de către Comisia de la Veneția.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Europei a declarat sâmbătă pentru France Presse că versiunea finală a raportului va fi adoptată pe 11 sau 12 martie.

O delegație a Comisiei de la Veneția a venit la Varșovia la începutul lunii februarie, pentru a investiga la solicitarea guvernului polonez asupra reformei sale controversate a Tribunalului constituțional.

În proiectul său de raport publicat sâmbătă, Comisia „cere tuturor organelor de stat să respecte pe deplin și să pună în aplicare verdictele” Curții Constituționale. Ea invită parlamentul „să revoce rezoluțiile adoptate pe baza dispozițiilor declarate neconstituționale” de către această curte.

Guvernul polonez a spus întotdeauna că „studiază” concluziile Comisiei de la Veneția, dar fără să declare că le va pune în aplicare.

Îngrijorările provocate în Europa de măsurile adoptate de parlamentul dominat de partidul conservator la putere Lege și Justiție (PIS) în legătură cu Curtea Constituțională, dar și mass-media publice și serviciul public au condus la rândul ei UE să deschidă o procedură de verificare a statului de drept în Polonia.

LĂSAȚI UN MESAJ