Polonia ameninţă Uniunea Europeană!

248

Polonia va începe să obstrucţioneze afacerile curente ale Uniunii Europene şi să „joace dur” la Bruxelles, în semn de protest faţă de acordarea unui nou mandat pentru Donald Tusk la conducerea Consiliului European, a spus ministrul de Externe.

Ministrul polonez de Externe Witold Waszczykowski a declarat pentru tabloidul Super Express că Guvernul va răspunde votului de la summitul de joi „blocând alte iniţiative, jucând dur” în UE. „Trebuie să spunem deschis: politica UE s-a dovedit să fie o politică a standardelor duble şi a trişatului”, a adăugat el.

Potrivit lui, Polonia nu poate să boicoteze Consiliul European şi va lua parte la reuniuni. „Trebuie să fim conştienţi că putem fi păcăliţi în orice moment”, a spus el.

Varşovia a prezentat numirea lui Tusk drept o chestiune în care interesele naţionale vitale poloneze au fost ignorate de maşinăria de la Bruxelles, dominată de Germania.

„Cu siguranţă va trebui să scădem drastic nivelul de încredere în UE. De asemenea, să începem să aplicăm o politică negativă”, a adăugat şeful diplomaţiei poloneze.

Tusk, fost premier al Poloniei şi un rival vechi al actualului premier Jaroslaw Kaczynski, a obţinut joi un nou mandat de 30 de luni la preşedinţia Consiliului European. Polonia a fost singură ţară care a votat împotriva.

Guvernul polonez al partidului eurosceptic PiS a avut deja diferende cu Executivul UE, Comisia Europeană, în chestiuni precum statul de drept, migranţii, politică climatică şi protecţia mediului.

Partidul de dreapta îl acuză pe Tusk, un politician de centru, că şi-a depăşit mandatul, de exemplu atunci când a criticat Guvernul de la Varşovia privind libertatea presei.

În pofida disputelor Guvernului cu UE, societatea poloneză este în favoarea apartenenţei la blocul comunitar.

LĂSAȚI UN MESAJ