Poliția locală dintr-un mare oraș din vestul țării, acuzată că ,,închide ochii” la încălcări ale legii!

241

Corpul de Control al primarului Devei a finalizat verificările la Poliția Locală, iar raportul a fost făcut public ieri. Acesta are 40 de pagini și a fost întocmit în urma controlului care a avut loc de la mijlocul lunii februarie, până la finalul lunii martie. Raportul relevă multe nereguli, dar pe care „Glasul Hunedoarei” vi le va prezenta, rând pe rând, pe parcursul edițiilor viitoare. Astăzi vom aduce în atenția opiniei publice o situație pe care fiecare devean o cunoaște: „traficul” de țigări netimbrate din Piața Centrală.

În raportul întocmit de Corpul de Control este scris, negru pe alb, faptul că, deși este de notorietate că în Piața Centrală se vând țigări fără timbru, Poliția Locală nu a efectuat nicio acțiune anul trecut, în acest loc. Asta deși, de minimum 2-3 ori pe săptămână, polițiștii locali verificau piețele din Deva. Cel puțin, pe hârtie. Există două explicații pentru această lipsă de activitate: fie în momentul în care îi vedeau, persoanele care vindeau țigări și alte produse fără documente de proveniență fugeau, fie polițiștii „închideau ochii”. Cel puțin asta reiese din raportul Corpului de Control. „Se observă că polițiștii locali care au în atribuții verificarea activității comerciale au efectuat pe parcursul anului 2017 un număr de 6.797 de acțiuni de control, sancțiunile s-au aplicat doar în cazul a 1,5% din verificările efectuate. De asemenea, conform rapoartelor de activitate, aceștia au verificat piețele din municipiul Deva (cu precădere Piața Centrală, de minimum 2-3 ori pe săptămână) și nu s-au descoperit nereguli privind activitatea comercială, deși este de notorietate faptul că în aceste zone este practicat intens comerțul cu fructe-legume, articole de îmbrăcăminte, produse alimentare fără documente de proveniență. De asemenea, deși este cunoscut faptul că în zona Pieței Centrale este practicat comerțul cu țigarete fără banderolă fiscală, pe parcursul anului 2017 nu s-a efectuat nicio acțiune în acest sens”, se arată în raport.

Rezultatul controalelor din 2017: șosete, coșuri și cuțite confiscate

Anul trecut, polițiștii locali din Deva au confiscat 29 de perechi de șosete, un coș mare și patru mici și cinci seturi de cuțite Messi-Verona. „Prin aceste verificări au fost sancționate cinci persoane fizice, dintre care trei persoane au recidivat și numai pentru o singură persoană s-a aplicat sancțiune pecuniară în cazul recidivei, în cazul celorlalte acordându-se avertisment chiar și la a treia abatere. Precizăm că doar două procese verbale din cele menționate mai sus au fost întocmite de cei responsabili privind activitatea comercială, restul fiind întocmite de polițiștii locali din cadrul Serviciului de Ordine Publică”, se mai arată în raport. Totodată, pentru remedierea deficiențelor, Corpul de Control a dat și niște recomandări. „Acțiuni de verificare mai ample și mai temeinice din partea compartimentului activitate comercială în zone <sensibile> privind comerțul cu produse contrafăcute sau fără documente de proveniență (Piața Centrală, Piața Azur, Complexul Full Center – piața en-gros – situat pe strada I.L. Caragiale etc.), chiar desfășurarea de acțiuni utilizând echipe mixte de control cu personal din cadrul ANAF”, spune Corpul de Control.

Poliția Locală Deva a fost desființată ca serviciu public cu personalitate juridică, din subordinea CL Deva. După reorganizarea din Primăria Deva, Poliția Locală funcționează ca Direcție, în subordinea primarului. Până la ocuparea postului de nou director, direcția este condusă de Ionuț Lazăr, cel care i-a luat locul lui Alin Rădoane.

sursa: glasul-hd.ro

LĂSAȚI UN MESAJ