Politehnica timișoreană, centrul mondial al Tehnologiilor Avansate Educaţionale-VIDEO

144

Timp de cinci zile, Universitatea Politehnica Timişoara este gazdă a Conferinţei Internaţionale despre Tehnologii Avansate Educaţionale (ICALT 2017), manifestare aflată la cea de-a XVII-a ediţie, unde sunt aşteptaţi aproape 200 de participanţi din lumea întreagă.

Conferenţiază profesori universitari de renume mondial de la Universităţi din SUA, Australia, Japonia, China, Marea Britanie, România, ş.a.

ICALT (International Conference of Advanced Learning Technologies) este conferința internațională anuală în domeniul tehnologiiilor avansate educaționale și a învățamântului asistat de tehnologie, organizată de către Societatea Științei Calculatoarelor a IEEE și Comitetul tehnic pentru tehnologii educaționale. De la debutul sub numele de IWALT, în Palmerston Nord, Noua Zeelandă (2000), ICALT a fost organizat în Madison, USA (2001), Kazan, Rusia (2002), Atena, Grecia (2003), Joensuu, Finlanda (2004), Kaohsiung, Taiwan (2005), Kerkrade, Olanda (2006), Niigata, Japonia (2007), Santander, Spania (2008), Riga, Lituania (2009), Sousse, Tunisia (2010), Atena, Georgia, USA (2011), Roma, Italia (2012), Beijing, China (2013), Atena, Grecia (2014), Hualien, Taiwan (2015), și Austin, Texas, USA (2016).

„Este o mare onoare și plăcere pentru Universitatea Politehnica Timișoara să găzduiască prima conferință deținută de IEEE la Timișoara. Conferința din acest an se află sub patronajul Primăriei Timișoara și este una dintre primele acțiuni în pregătirea aniversării a 100 de ani de la înființarea UPT și a implicării universității în programul Timișoara 2021. Toate informațiile despre conferință se regăsesc și într-o aplicație mobilă dezvoltată de echipa Centrului Multimedia. Suntem pregătiți să-i întâmpinăm pe cei 190 participanți, oferindu-le o experiență educațională, culturală și turistică deosebită, sperând că se vor întoarce cu bucurie în 2021 când Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii”, a declarat prof. univ. dr. Radu Vasiu, președinte general IEEE ICALT 2017 și președintele Senatului UPT.

Conferința ICALT 2017 este construită în jurul următoarelor secțiuni principale, care țintesc domeniile cheie de cercetare:
1. Tehnologii pentru educație și învățare deschisă (i-OPENLearn)
2. Educație adaptivă și personalizată, îmbunătățită tehnologic (APTeL)
3. Tehnologii wireless, mobile, universale și omniprezente pentru educație (WMUTE)
4. Educație îmbunătățită prin jocuri digitale și jucării inteligente (DIGITEL)
5. Educație colaborativă asistată de computer (CSCL)
6. Evaluare îmbunătățită prin tehnologie în educația formală și informală (TeASSESS)
7. Big Data în educație și Learning Analytics (BDELA)
8. Educație în știință, tehnologie, inginerie și matematică, îmbunătățită tehnologic (TeSTEM)
9. Învățarea îmbunătățită prin tehnologie a limbilor străine (TELL)
10. Aspecte motivaționale și afective în educația îmbunătățită tehnologic (MA-TEL)
11. Învățarea abilităților de gândire susținută tehnologic (TELoTS)
12. Sisteme de recomandare și de sprijin decizional pentru învățare (ReSyL)
13. Educație susținută tehnologic pentru persoane cu disabilități (TeDISABLE)
14. Inteligență artificială și medii inteligente de învățare (AISLE)
15. Realitate augmentată și lumi virtuale în educație și training (VWET)
16. Inovații educaționale în spații de producție și imprimare 3D (Make&3DPrint)
17. Aplicații de tehnologii web semantice pentru educație (SW-EL)
18. Affective Computing în educație (AffectLearn)
19. Școala Doctorală.

Participanții înregistrați provin din 36 de țări: Australia (5), Austria, Belgia, Brazilia (10), Canada (4), Chile (2), China (13), Columbia (2), Estonia (3) , Finlanda, Franța (9), Germania (9) Grecia (7), Hong Kong (2), India (5), Irlanda (5), Italia (8), Japonia (10), Malaezia, Mexic (3), Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia (2), Qatar, România (9), Serbia, Spania (8), Sri Lanka (4), Suedia, Taiwan (18), Tunisia (3), Turcia (2), Emiratele Arabe Unite (4), Marea Britanie (4) și Statele Unite ale Americii (5).

“Este o conferinţă itinerantă, care se desfăşoară prin rotaţie în diferite ţări, anul trecut s-a desfăşurat în SUA, la Austin, în Texas, şi, în urma ofertelor, noi am obţinut anul acesta organizarea în Timişoara. Este o conferinţă la care în marea majoritate participă specialişti în zona de tehnologie edicaţională din alte ţări. Din România avem doar patru participanţi, pentru că atâţia au obţinut prezentarea lucrărilor, rata de acceptare fiind de 20%. Foarte mulţi participanţi sunt din zona asiatică, din SUA, din Australia, din Taiwan. Ultimile noutăţi ar fi dezvoltarea de cursuri MUC, primele cursuri în România şi în limba română, am dezvoltat o platformă în acest sens, platformă care de fapt o oferim gratuit oricărei universităţi din România care doreşte să îşi pună cursurile pe această platformă, noi credem foarte mult în resurse educaţionale deschise şi în colaborare”, a mai spus prof. univ. Radu Vasiu.

Dintre cei prezenţi vor susține prezentări în sesiunile plenare ale Conferinței ICALT 2017 şi 4 invitaţi speciali:

Profesorul Dragan Gasevic, cu o prezentare pe tema Analiza învățării: dincolo de știința datelor învățării, este profesor și președinte în domeniul analiticii și informaticii la Facultatea de Educație din cadrul Moray House și la Facultatea de Informatică din cadrul Universității din Edinburgh. În calitate de președinte (2015-2017) și co-fondator al Societății Learning Analytics Research (SoLAR), el a avut plăcerea de a fi co-președinte al Conferinței Internaționale Learning Analytics & Knowledge (LAK) în anul 2011, în anul 2012 a fost președintele general al LAK, în anul 2016, co-președinte al Learning Analytics Summer Institute (LASI) în 2013 și 2014 și editor al revistei Journal of Learning Analytics.

Prof. Kong Siu Cheung, cu o prezentare despre proiectarea unui curs de programare în școlile primare pentru dezvoltarea gândirii computaționale, este în prezent profesor la Departamentul de Matematică și Tehnologia Informației și director al Centrului de Învățare, Predare și Tehnologie (LTTC) la Universitatea de Educație din Hong Kong. Prof. Kong este în prezent în funcția de redactor-șef al revistei internaționale Research and Practice in Technology Enhanced Learning (RPTEL) și al revistei Computers of Education in Education (JCE).

icalt-2

Dr. Carmen Simon, cu o prezentare despre neuroștiința memorării conținutului, este neurolog și co-fondator al RexiMedia, o companie care utilizează știința înțelegerii funcționalității creierului pentru a ajuta instituțiile să creeze mesaje memorabile. Ea este, de asemenea, o autoare cu numeroase publicații foarte cunoscute, expertă în utilizarea memoriei pentru a influența luarea deciziilor. Cea mai recentă carte a sa, Imposibil de ignorat: Crearea Conținutului Memorabil pentru a Influența Deciziile, a câștigat recunoașterea unor publicații precum Inc.com, Forbes și Fast Company și a fost selectată ca una dintre primele zece cărți ale anului. Deține două doctorate în tehnologie de instruire și psihologie cognitivă și este de origine din Timișoara. “Operez în zona de neuroştiinţă şi creez o mulţime de cercetări care ne arată cum îi învăţăm pe alţii să îşi aminească ceea ce spunem şi, conform cercetărilor, noi uităm cam 90% din ceea ce ni se spune în 48 ore. Ne uităm viaţa pe atât de rapid pe cât o trăim. Dacă ne referim atunci la educaţie, aceste cercetări sunt cam triste pentru că putem să avem cele mai atrăgătoare cursuri şi cei mai inteligenţi profesori, dacă creierul nostru uita aşa de multe informaţii atât de rapid, atunci avem nevoie de atât de multe cercetări pentru a vedea cum putem să stăm în mintea cuiva timp îndelungat”, a spus Dr. Carmen Simon.

Martin Dougiamas, cu o prezentare despre Moodle ca o platformă deschisă pentru cercetarea și dezvoltarea învățării online, este cel mai bine cunoscut ca fondator al proiectului open source Moodle, care oferă o platformă gratuită de învățare, utilizată în acest moment în fiecare țară din întreaga lume și în fiecare sector de învățământ. În unele țări, Moodle este platforma standard de învățare pentru aproximativ 90% din școli și universități. În calitate de CEO al Moodle Pty Ltd (cu sediul în Perth, Australia) conduce compania ce are 50 de dezvoltatori software și educatori ce ghidează și sprijină proiectul Moodle (inclusiv MoodleCloud, Moodle Mobile, Academia Moodle și alte inițiative). Moodle Pty Ltd a creat, de asemenea, o rețea globală de 85 de companii certificate Moodle Partner care ajută la finanțarea acestui proiect independent de software printr-un model de afaceri care s-a dovedit a fi durabil în ultimii 12 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ