”Învestirea guvernului Dragnea 2 generează panică în economia reală prin măsuri halucinante”

148

Deputatul libral Marilen Pirtea face, așa cum ne-a obișnuit deja, o nouă analiză a impactului măsurilor guvernamentale asupra economiei naționale. Din locul din opoziție pe care-l ocupă poate avea o privire mai critică asupră schimbărilor preconizate în modul de impozitare. Aceste măsuri fiscale le vede ca pe forme de supraimpozitare ce vor împovăra stabilitatea economică.

Programul de guvernare propus intempestiv de noul guvern Dragnea 2, girat ca premier de interpusul său, Mihai Tudose, a creat panică în economia reală. O reacție fulger a mediului de afaceri, reprezentând marile companii, cu cifre de investiții semnificative, dar și IMM- urile ce se luptă zi de zi pentru supraviețuire, a fost generată de noile măsuri economice propuse prin acest program de guvernare halucinant, care promite schimbarea din temelii a primului program de guvernare susținut de PSD, cel cu care partidul de guvernământ s-a tot lăudat în ultimele luni, crede Marilen Pirtea.

Toate evaluările conchid că schimbările propuse vor pune în pericol chiar economia reală, nucleul cel mai important al susținerii locurilor de muncă și al generării profitului, adevărata sursă de creștere a economiei.

Propunerea avansată în programul de guvernare al noului guvern Dragnea 2, girat de către Mihai Tudose ca premier, este halucinantă. Se propune schimbarea din temelii a politicii fiscale, mai ales prin introducerea impozitului pe venitul companiilor, în locul impozitului pe profit. Calculele ce au fost făcute imediat de către antreprenorii din economia reală, dar și de către managerii marilor companii străine care au investit în România, dau ca sigure efecte în lanț profund negative pentru firmele care produc profit, adică tocmai pentru firmele care sunt bune plătitoare de impozite și taxe la bugetul public, acel nucleu al economiei reale care susține, în fapt, economia țării, apreciază rectorul UVT.

Introducerea acestui impozit pe venitul companiilor va conduce la supraimpozitarea marilor investiții străine, la scăderea atractivității țării noastre comparativ cu celelalte țări membre UE și, până la urmă, la scăderea credibilității și stabilității noastre economice. Este un efect foarte grav, care poate afecta dezvoltarea pe termen lung a României.

Însă, mai mult decât consecințele asupra investițiilor mari, noul impozit pe venitul companiilor va produce efecte ireparabile și asupra segmentului de firme românești mijlocii și mici, cele care constituie o piață concurențială și dinamică a producătorilor și furnizorilor de servicii, ce alcătuiesc economia orizontală a furnizorilor cu care lucrează marii investitori.

Aici vorbim de zeci și sute de mii de firme care sunt obligate de condițiile pieței concurențiale să practice procente foarte mici de câștig, pe care tocmai noul sistem propus de PSD îl va confisca sub forma impozitului pe venit. Tocmai pentru aceste firme mici și mijlocii aplicarea impozitului pe venit va echivala cu falimentul.

În zona de Vest a țării, mai ales în conglomeratul urban și industrial format din Timișoara și Arad, efectele acestei măsuri halucinante, susținute prin programul noului guvern, vor fi accentuate, comparativ cu alte zone ale țării. În polul de creștere Timișoara, unde prosperitatea se creează prin mii de investiții și prin creșterea sectoarelor industriale ale economiei concurențiale, descurajarea marilor investiții prin aplicarea impozitului pe venit va avea drept consecință, dincolo de alungarea investitorilor, chiar și falimentarea firmelor mici românești, un efect în cascadă care se va produce cu siguranță dacă noua politică fiscală dorită de PSD se va adopta, mai adaugă Marilen Pirtea.

Frauda de încredere pe care o adâncesc cei din PSD nu mai cuprinde acum doar numirea unui premier căruia nu-i sunt cunoscute niciun fel de rezultate semnificative, care nu s-a remarcat prin nimic în mandatele de ministru al Economiei, deținute în ultimele două guverne, și nici nominalizarea noilor miniștri, unii dintre ei cu competențe zero pentru respectivele domenii ministeriale. Frauda de încredere la care societatea noastră este astăzi expusă privește mai ales un set de măsuri economice și de salarizare care vor pune sub presiunea falimentului chiar nucleul economiei competitive, adică exact acele firme care creează cea mai mare parte a producției și serviciilor competitive, din care sunt susținute prin impozitare milioane de locuri de muncă, dar și toate bugetele publice, inclusiv cele ale instituțiilor în care se găsesc mulți din cei aflați în rețelele de dependență apropiate de PSD.

Lista cu noile prevederi propuse prin programul guvernului condus de fațadă de către domnul Tudose cuprinde și alte măsuri, care nu pot naște decât panică în economie și nemulțumire în societate, un semn că durata de viață a acestei formule Dragnea 2 nu poate fi decât cel mult egală cu cea a guvernului Dragnea 1, dacă nu chiar cu mult mai scurtă, conchide deputatul liberal.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ