Poetul cu șapte inimi a arătăt publicului pe cea de-a treia

183

Cel ce se autointitulează „poetul cu șapte inimi și șapte perechi de aripi” a ajuns la înțeleapta hotărâre să își arate în public una din inimi. Și anume „Cea de a treia inimă”. Sau „The Third Heart” după cum adaugă traducătoarea Antuza Genescu. Nu este prima ispravă editorială a acestui sudat cuplu de literați. Poetul George Lână și traducătoare dânsului formând o echipă redutabilă ce din timp în timp mai scot în fața publicului avid câte o ispravă lirică bilingvă.

Deși se caracterizează a fi un om destul de leneș nu s-ar putea spune trecând peste paginile volumului de versuri. Sunt atât de migălite și se poate intrevede efortul de a da cititorului pagini impecabile ce nu mai pot fi perfecționate.
Cel de al zecelea volum de poezie al gazetarului și poetului Lână apare într-o ediție extrem de elegantă ce este în sine un diamant bine șlefuit pe toate laturile sale: versuri adevărate nu versificări, calitate grafică, ilustraței de înalt nivel, traducere inspirată, așa cum ne-a obișnuit editura trimișoreană Waldpress și truditorii săi.
Evenimentul de lansarea volumului a avut loc în sala de festivități a filialei Academiei Române de la noi din urbe. Locul este considerat de poet ca find din cele mai frumoase săli și se simte bine ca măcar odată pe an să poposeacă cu noile sale apariții între oameni dragi, într-un loc aparte.
Invitații autorului au fost oameni de litere ce chiar știu ce spun având ei înșiși experiența a mii de pagini migălite în timp.
Invitații ce au deslușit pentru public versurile au fost: profesorul universitar Iosif Cheie Pantea eminente exeget al scrierilor eminescinene, profesorul dr. Alexandru Ruja și gazetarul și universitarul Lucian Vasile Szabo.
„Autorul este un poet pe care îl prețuiesc și îmi pare rău că nu este membru al Uniunii Scriitorilor din România și se încăpățânează să nu fie, fiindcă ar merita să fie membru al breslei scriitorilor. Trebuie sa spun că George Lână surprinde cu fiecare volum de poezie prin consecvență. Este una dintre calitățile sale, prin capacitatea sa de a rămâne la un nivel axiologic înalt al discursului poetic. George Lână este un poet cu personalitate. Este altă calitate. El își urmează drumul său, după atătea volume publicate, e un drum deja bine articulat. Îl recunoști pe George Lână în poezie. Nu s-a lăsat sedus de mode care au alterat arta altor poeți din generația sa” îl caracterizează Alexandru Ruja pe autor.

„Volumele de poezie ale lui sunt scrise într-un ritm rapid. El își pune activitatea poetică sub semnul lui George cel Nou. El a decis sa utilizeze foarte eficient timpul care i- a mai rămas. Este un pariu care l-a pus cu sine, este un pariu care la pus cu lumea, un pariu care l-a pus cu Dumnezeu. Exista un ritm pe care îl susține foarte bine. Vrea sa dea tot ceea ce poate și știe. Este un lucru foarte complicat, un lucru foarte important pentru el, dar foarte important si pentru poezie în sine. Ceea ce face George Lână este o poezie foarte bună, cumva ruptă de poezie care reușește să treacă dincolo de poezie. Toate stradaniile lui sunt în acest sens și reușește să scrie versuri foarte bune să aibă miez și mesaj” sintetizează în câteva vorbe activitatea poetică a autorului fostul său coleg de presă Lucian Vasile Szabo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.